Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Стая
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Стая / Room

Режисьор: Лени Ейбрахамсън
Продукция: Дейвид Грос, Ед Гини
Сценарий: Ема Донахю
Базиран на романа на Ема Донахю
В ролите: Бри Ларсън, Джейкъб Трембли, Джоун Алън, Уилям Мейси, Шон Бриджърс
Музика: Стивън Реникс
Оператор: Дани Коен
Монтаж: Нейтан Нюджънт
Жанр: драма
Премиера: 4 септември 2015 г. (Телюрайд)
Времетраене: 118 мин.
Страна: Канада, Ирландия
Език: Английски език
Бюджет: $6 милиона
Приходи: $27,7 милиона

Филмът "Room / Стая" е Kidnapping Drama, създаден по едноименния роман на Ема Донахю, „Стая”. Филмът е трогателна история, тематизираща издръжливостта и силата на човешкия дух, разказваща за 5-годишния Джак (Джейкъб Тремблей) и неговата майка - "Мам" (Брий Ларсън), която в продължение на седем години е държана в плен в стая без прозорци с размери 9 m².

Мам бива ежедневно изнасилвана от похитителя си - Old Nick (Sean Bridgers), при което 5-годишния ѝ син Джак седи в гардероба, и докато чака да свърши процедурата, че да отиде в леглото при майка си, брои на глас колко пъти Стария Ник пенетрира майка му.

За Мам Стаята е затвор, докато за Джак това е целият свят - неговият дом, където е роден, където той и неговата Мам се хранят, спят, играят и учат. Както българите родени след 1990 г. не са виждали нищо друго освен сини и червени соросоидни медии и не знаят какво се случва по света. Въпреки ужасяващите условия на живот, Мам успява да създаде на Джак детство в 9 m².

В първата част на филма, Brie Larson добре интерпретира нещастна жена, попаднала в ръцете на психопат. Но не дотолкова добре, че да провокира у зрителите силна симпатия и съчувствие, както и силна омраза и негодувание към похитителя.

Обикновено филми с такъв сюжет завършват с освобождаването на жертвите и залавяне на похитителите. "Стая / Room" на Lenny Abrahamson продължава разказа и за периода след освобождението на жертвите, като разтяга втората част на филма, в която героите се адаптират към нормалния живот. Защото именно във втората част на филма е интегриран пропагандния мотив: Майката на героинята - Nancy Newsome (60-годишната Joan Allen) се е развела с баща ѝ - Robert Newsome (65-годишния William Hall Macy) и живее с гаджето си - Leo (60-годишния Tom McCamus), който е по-млад от бившия и съпруг и по-грижовен към внука на приятелката си.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Все пак създателите на филма "Стая / Room" не достигат чак до пропагандното клише във филми като "San Andreas" (2015) режисьор Brad Peyton, "2012" (2009) режисьор Roland Emmerich, "Taken" (2008) режисьор Pierre Morel, в които героинята на 40+ се е развела, за да се омъжи за мултимилионер със собствен самолет.

Майката на героинята - Nancy Newsome е 60 годишна и да се цани за мултимилионер вече е късно, но за по-добра партия очевидно никога не е късно, защото колкото повече една жена остарява, толкова по-търсена е от мъжете.

"Room" на Lenny Abrahamson естествено получи масивно положителни отзиви и куп награди от западните филмови критици, а Brie Larson я наградиха с Oscar. И по форуми и социални мрежи   соросоиди изказаха хвалебствия за филма.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker