Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Гибралтар / Gibraltar
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Гибралтар / Gibraltar / The Informant / Border Informant

Премиера в България: -
Световна премиера: 2013
Жанр: Криминален трилър
Държава: Франция, Канада
Времетраене: ~ 110 минути
Възрастова група: -
Сценарист: Abdel Raouf Dafri, Marc Fievet
Режисьор: Жюлиен Леклерк
В ролите: Gilles Lellouche, Tahar Rahim, Riccardo Scamarcio

Сюжет:

Марк Дювал е френски емигрант в Гибралтар, който е затънал в дългове. Един ден по телефона му се обажда непознат мъж, който се представя за митнически полицай и предлага на Марк Дювал да доносничи, за трафика на наркотици. За да избави семейството си от бедност и лишения, Марк Дювал по неволя става агент под прикритие за френските спец-служби, като постепенно затъва във все по-големи сделки с наркотици и накрая бива вкаран в затвора в Канада.

Методът на вербуване на информанти от френските тайни служби, във филма "Гибралтар", е аналогичен на методът, който американците използват, при вербуване на соросоиди-доносници в източно-европейските си васали: Подбират хора за доносници, теглили по няколко потребителски кредита и им разясняват, че риска от работата като соросоид-предател не е по-голям от риска от банките, които са им отпуснали кредити.

Във филма "Гибралтар" френските тайни служби не са коректни и плащат само част от договорената сума на своите доносници и когато те бъдат обвинени в престъпления и осъдени на затвор, френските тайни служби ги зарязват.

Драматургически маловажен, но основа за финансирането на филма "Gibraltar" е момента, в който главният герой се среща с ирландски наркотрафиканти, които споделят, че след идването на Михаил Горбачов, Ирландската републиканска армия (Provisional Irish Republican Army - IRA) е загубила финансирането си от СССР и вече се финансира от търговия с наркотици.

IRA е лява организация, която е в постоянна асиметрична война с британските колонизатори и наравно със СССР/Русия принадлежи към оклеветяване от западните медии и развлекателна индустрия.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker