Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Еднакви / Equals
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Еднакви / Equals

Премиера: 05.09.2015 г. във Венеция, 15.07.2016 в САЩ, 10.11.2016 на DVD
Жанр: романтична драма, научна-фантастика, дистопия, High-Concept-мелодрама
Държава: САЩ
Времетраене: ~ 101 минути
Възрастова група:
Сценарий: Нейтън Паркър
Режисьор: Дрейк Доремус
В ролите: Кристен Стюарт, Никълъс Холт, Гай Пиърс, Кейт Лин Шейл, Тоби Хъс, Бел Паули, Джаки Уивър

Сюжет:

Учените са открили, че злото се крие в човешките емоции. И след тотална ядрена война е взето решение, емоциите на хората да бъдат напълно потискани, за да се избегнат бъдещи катастрофи.

"Еднакви / Equals" интерпретира бъдещо антиутопично общество, в което всички са еднакви. За постигане на еднаквост, всичките човешките емоции са изкуствено потиснати. Ярост, тъга, любов, радост, страх - всичко това вече е анахронизъм. Официално целта на това бъдещо общество е без тези емоции, човечеството да достигне своя пълен, недостижим мирен потенциал.

Всички се обличат с еднакви бели дрехи, имат еднакви прически, еднакво сковани походки, еднакво безизразни и отчаяни лица, живеят в еднакви жилища и работните им места са еднакви. Мъжете и жените са превърнати в безполови същества, размножават се асексуално. Чрез планиране от ръководството, жените биват по заповед периодически оплодотворявани. Съответно не съществува полов отбор и каквато и да било конкурентна борба между отделните индивиди.

На хората се внушава, че появата на емоции е заболяване - така наречения "Switched On Syndrome", което в напреднал стадий не се лекува и "болните" ги подтикват да се самоубият.
Когато илюстраторът Сайлъс (Nicholas Hoult) осъзнава, че е заболял, той няма никаква представа какво да прави. Не след дълго той започва да се чувства много силно привлечен от колежката си - писателката Ния (Kristen Stewart). Оказва се, че тя самата също е заболяла и дълго време е пазила това в тайна. Двамата започват тайно полов живот, който естествено е забранен и наказуем и обмислят план, как да избягат от това общество.

Идеята на филма "Еднакви / Equals" е да направи аналогия с комунистическите държави, чиято идеология е хората да бъдат не еднакви, но с равни възможности за просперитет . Във филма "Еднакви / Equals" равенството между хората се постига чрез потискане на емоциите и лишаването им от полово размножаване, което в действителност е характерно не за комунизма, а за американската политика, която на пъв поглед поощрява разнообразието от богаташи и просяци и хора със сексуални парафилии, а спрямо васалите си САЩ провеждат дисгеника, информационна стерилизация, очерняне и осмиване на местните мъже чрез развлекателната индустрия, феминизма и защита правата на жените. Не комунизма, а неолиберализма цели да ограничава хетеросексуалните контакти между хората.

На фона на некадърния сценарий, некадърна режисура и некадърна актьорска игра на Nicholas Hoult и Kristen Stewart, присъствието на Guy Pearce единствено прави възможно изтърпяването на филма "Еднакви / Equals", да бъде изгледан до края. Филмът получава предимно негативни рецензии от филмовите критици и по данни на Уикипедия има приход от 1 милон долара, с което "Equals" на Drake Doremus е и касов провал. Но това не е проблем, тъй като целта на филма не е да печели пари от продадени билети, а да демонизира комунизма, като алтернатива на евроатлантическите ценности.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker