Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Синият е най-топлият цвят / La Vie d'Adèle – Chapitres 1 & 2
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Жизнь Адель Синият е най-топлият цвят
Синият е най-топлият цвят / Животът на Адел - глава Първа и Втора / La Vie d'Adèle – Chapitres 1 & 2

Режисьор: Абделлатиф Кешиш

Сценарий: Абделлатиф Кешиш, Галя Лакроа

Базиран на: „Le bleu est une couleur chaude“ от Жули Марон

В ролите:

Léa Seydoux: Emma ( Kursk/Курск)
Adèle Exarchopoulos: Adèle
Salim Kechiouche: Samir
Aurélien Recoing: Бащата на Adèle
Catherine Salée: Майката на Adèle
Benjamin Siksou: Antoine
Mona Walravens: Lise
Alma Jodorowsky: Béatrice
Jérémie Laheurte: Thomas
Anne Loiret: Майката на Emma
Benoît Pilot: Доведеният баща на Emma
Sandor Funtek: Valentin
Fanny Maurin: Amélie
Maelys Cabezon: Laetitia
Оператор: Софиан ел-Фани
Монтаж:
Албертин Ластера
Камий Тубкис
Софи Брюне
Галя Лакроа
Жан-Мари Ланжел

Жанр: Драма, мелодрама, романтична драма, любовен филм, coming of age

Премиера: 23 май 2013 г.

Страна: Франция, Белгия, Испания

Времетраене: ~ 179 минути

Възрастова група: Над 16 години

Сюжет:

"Синият е най-топлият цвят / La Vie d'Adèle – Chapitres 1 & 2" разказва за живота на посредствена и скучна гимназистка Адел (Adèle Exarchopoulos), която опитва хетеросексуални полови връзки, но я привличат повече хомосексуални връзки с жени.

Адел се запознава с ексцентричната Ема, завършваща студентка художествена специалност, която е финансово заможна и е открита лесбийка. Компанията, в която Ема въвежда любовницата си Адел, е предимно от сноби, които разясняват колко възвишен бил женския оргазъм и как САЩ били прекрасна страна (Samir - Salim Kechiouche).

Двете жени заживяват заедно, но впоследствие прекъсват връзката си след бурен скандал, когато Ема разбира, че Адел ѝ е изневерявала с мъже. Филмът завършва с емоционална среща между двете и посещение на Адел на една от изложбите на Ема, която вече има хомосексуално семейство с бременна жена.

Филмът изобилства с екстремно продължителни сцени на полови актове, като хетеросексуалните сцени внушават монотонност и тривиалност, докато тези между лесбийки в различни пози демострират страст. Поради изобилието на еротични сцени "La Vie d'Adèle" е критикуван от някои филмови критици като порнографски.

Adèle Exarchopoulos е дала изявление, че на премиерата на филма по време на секс-сцените си е затваряла очите, защото се чувствала силно унизена. Léa Seydoux добавя, че по време на снимките на тези сцени се била "чувствала като проститутка".

Според изявления на авторите, за "La Vie d'Adèle" първоначално е заснет повече от 750 часа филмов материал, който впоследствие е съкратен до 3 часа. Всички сцени във филма са досадно удължени и създават впечатление, че авторите на филма са целяли единствено максимална продължителност на творбата си.

Централно място във филма "La Vie d'Adèle – Chapitres 1 & 2" заема съпоставянето на вкусовете на двете протагонистки. Това което едната обича, другата ненавижда. Стандартно клише в любовните отношения е, финансово заинтересования партньор да натяква, че и двамата имат еднакви вкусове, обичат една и съща музика, едни и същи ястия и напитки, че са сродни душѝ. Това клише се тематизира в редица филми: Последната новела от филма "Рассказы" на режисьора Михаил Сегал от 2012 г.; комедията "Опасен чар" от 1984 година на режисьора Иван Андонов, "Hôtel Normandy" (2013) на режисьора Charles Nemes. В "La Vie d'Adèle : Chapitres 1 et 2" напротив, героините нямат нужда да се преструват както хетеросексуалните, че имат еднакви вкусове, защото любовта между хомосексуалисти е безкористна и възвишена.


Награди

"Синият е най-топлият цвят" е лишен от оригиналност и задълбочен психологически анализ на характерите, но издига в култ хомосексуалната любов и е приет с възторг от западните филмови критици и печели много награди:
Palme d’or 2013
British Independent Film Award 2013
FIPRESCI 2013
Hamptons International Film Festival 2013
Grand Marnier Fellowship Award - New York Film Festival 2013
New York Film Critics Circle Awards 2013
Critics’ Choice Movie Award 2014


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното
loading...
Рецензии за филми

Филмови Жанрове

Нашето лято / La belle saison

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker