Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Господин Никой / Mr. Nobody
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Господин Никто / Mr. Nobody Господин Никой / Mr. Nobody
Господин Никой / Mr. Nobody
loading...

Производство: Белгия, Франция, Канада, Германия

Времетраене: 138 минути

В ролите: Джаред Лето, Диане Крюгер, Рийс Иванс, Лин Дан Фан, Даниел Мейс, Наташа Литъл

Режисьор: Жако Ван Дормал

Сценарий: Жако Ван Дормал

Жанр: Романтична фентъзи-драма, научна фантастика

Световна премиера: 12 септември 2009

Възрастова група: FSK 12

Сюжет:

"Mr. Nobody" разказва за живота на Немо Никой, 118-годишен мъж, който е последният смъртен човек на Земята, след като човечеството е постигнало безсмъртие. Nemo Nobody разказва живота си на отделни фрагменти, разбъркани хронологично, на един журналист, който от разказа излъчва реалити шоу, както и на психиатър, в състояние на хипноза.

Основната идея на филма "Господин Никой" на Jaco Van Dormael е да внуши на зрителите съдбоносното значение при взимане на решение и случайността (теорията на хаоса) в живота на човека, както и значението на любовта, като гарант за щастие. Прастарото пропагандно клише, че човек сам кове съдбата си и от взимане на решение зависи дали ще стане мултимилионер и ще живее в палат с басейн и слуги или ще стане клошар и ще спи под моста. Т.е. щастието и просперитета са достъпни за всички, дори и за "Господин Никой", в случай че вземе правилно решение. С тази цел е подбрано и името на главния герой - "Господин Никой".

При все това свободният избор на личността навлиза в сюрреалистични измерения, когато Немо Ноубади трябва при раждането да избере родителите си, а след развода на родителите си, трябва да избере при кого от тях ще остане да живее. За разлика от филма, в реалния живот човек не може да избира родителите си, социалния статус на родителите си, държавата и епохата в която се ражда. А в случай на развод на родителите, по правило съд решава при кого от родителите детето ще живее.

По-нататък филмът тематизира избора на брачен партньор. Nemo Nobody е никой, но алтернативите са три. С едната жена той става чистач на басейн, другата жена развива психоза, а с третата Nemo Nobody става мултимилионер, живее в палат с басейн и домашни слуги. И по неговите думи, независимо за коя жена ще се ожени, изборът е винаги правилен. Т.е. щом има любов, няма значение дали е милионер или клошар и дали съпругата му е психично болна. За разлика от западното кино, в западното общество богатството, както и бедността се унаследяват, а не се придобиват и не зависят от свободния избор на индивида или случайността.

За разлика от киното, в реалния живот един чистач на басейн не намира жена, в която да е влюбен. А и жена, която се омъжва за чистач на басейн, не го прави от любов към него. До колко биха могли да са щастливи зависи от това до колко осъзнават, че са се събрали поради липса на друга алтернатива.

Лайтмотив на западната пропаганда е да култивира у жените алчност, като постоянно афишира преуспели жени, благодарение на изгоден брак или богати любовници. Главният герой във филма е мъж, а не жена, за да не бие толкова на очи пропагандния мотив, че чрез брака си става богаташ.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Слоган на филма "Mr. Nobody": "As long as you don't choose, everything remains possible." "Всичко е възможно, докато не си направил избор".
Господин Никой / Mr. Nobody
За разлика от филма, в реалния живот обикновеният човек, т.е. 'господин никой' няма по няколко алтернативи за сключване на брак и всичките да са правилни, както героят от филма казва. В реалния живот обикновените хора, ако изобщо имат избор, то трябва да избират между две или повече злини - най-малката. "De duobus malis minus est eligendum." И какъвто и избор да направи, за бедния човек той е винаги неправилен.

Nemo Nobody (Toby Regbo) се опитва да сваля Елиза (Sarah Polley) която му отказва и той се зарича да се ожени за първата случайно срещната жена, която би танцувала с него в дискотеката:

"I'm going to marry the first girl that dances with me tonight."

Така Немо, разчитайки на случайността, т.е. според теорията на хаоса , се запознава с Jeanne (Linh Dan Pham) - първата случайно срещната жена, оженва се за нея и става богаташ. Важността на случайния фактор в съдбата на хората се натъртва и в сцената на гарата по име Chance (Шанс), когато майка му на Nemo заминава, а Nemo решава да отиде да живее с майка си. Немо във всички разиграни версии избира да живее с майка си, но в единия вариант, докато тича да догони влака, случайно му пада обувката и той остава при баща си. Т.е. случайността променя съдбата му.

Mr. Nobody си мечтае отново да срещне Ана (Diane Kruger) и наистина случайно я среща, при което тя му написва номера на телефона си на лист хартия. Изведнъж пада капка дъжд, защото някакъв безработен на другия край на Земното кълбо бил варил яйце и от парата се кондензирал облак. Капката дъжд изтрива безвъзвратно телефонния номер и Немо Ноубади отново губи връзка с Ана.

В тази сцена авторите на филма искат да натъртят на Ефекта на пеперудата , според който незначителни промени в далечното минало, могат да изменят генерално хода на историята. За разлика от филма, в реалния живот една капка дъжд, та дори и проливен дъжд не е в състояние да изтрие написаното на лист хартия. А и човек практически винаги може да издири някого, ако става въпрос за съдбоносно житейско решение. Пропагандата на Запада иска да внуши, че съдбата на хората зависи от взимане на решение и от случайности.

За разлика от западното пропагандно кино, в реалния живот решенията, които обикновения човек взима са силно ограничени. Човек решава да не опитва наркотици, решава да отслабне чрез диета и спорт, решава да учи чужди езици, решава какво образование да завърши. Но човек не може да реши да стане богаташ, нито случайно може да стане богаташ. Михаил Ходорковски е станал олигарх не защото той така е решил или случайно е имал късмет, а защото други така са решили. За Михаил Ходорковски е било планирано да стане олигарх, за да може да си присвои нефта на Русия и да го отдаде на САЩ. Т.е. за Ходорковски все още е имало планова икономика, а пазарната икономика е била само за останалите руснаци.

Образованието при капитализма помага да се живее по-леко, но не води до промяна в социалния статус.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker