Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Лъв: стъпки към дома / Lion
jalebi making
loading...
Производство: САЩ, Великобритания, Австралия

Времетраене: 118 минути

Режисьор: Гарт Дейвис

Сценарий: Лю Дейвис

В ролите:
Руни Мара ( "Каръл / Carol"), Никол Кидман, Дев Пател, Дейвид Уенам, Приянка Босе, Дивиан Ладва, Съни Павар, Куши Соланки, Шанкар Низод, Танища Чатерджее, Навазудин Сидикуи, Риди Сен, Кушик Сен.

Жанр: Драма, биографичен

Световна премиера: 25.11.2016

Възрастова група: FSK 12, JMK 10

Сюжет:

"Лъв: стъпки към дома" е филмова адаптация на автобиографичния бестселър на Сару Брайърли "A Long Way Home". Петгодишният Сару живее в крайна мизерия с майка си, по-големия си брат и сестра си в забравено от Бога село в Индия.

Един ден, без да иска, Сару заспива във влак, който го отвежда на 1600 км. в Колката (Калкута), далеч от дома и семейството му. Сару проси и спи под мостовете. Попада на коварна индийка, която го кани в къщи, черпи го, къпе го, но инстинкта на Сару сработва и той успява да избяга от нея, преди да се е случило нещо непоправимо. За разлика от сънародниците на Сару, които му кроят клопка, заможна бездетна семейна двойка от Австралия решава да го осинови.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


До този момент филмът протича с характерни за жанра клишета, които имитират социална критика. Кулминацията на филма "Lion / Лъв: стъпки към дома" е сцената, в която осиновителката на Сару му заявява, че тя и съпруга ѝ са могли да имат собствени деца, но не били искали, защото на Земята имало твърде много хора и те решили да не раждат, а да осиновят бедно дете, за да му помогнат да стане богат.

Най-късно в този момент, дори и умствено ограничените зрители разбират внушенията на филма: Сънародниците индийци кроят клопка на детето, а благодетелни австралийци го осиновяват за да му помогнат, просто защото са филантропи. За да подсилят тази пропаганда, авторите на филма добавят към сценария, че австралийците осиновяват още едно безпризорно дете, което е аутист и очевидно те предварително са уведомени за това.

Когато Сару пораства, решава да издири селото, в което е прекарал първите пет години от живота си. Това обаче не е лесно, тъй като Сару не знае нито точното име на селото, нито името на майка си. Но това разбира се не е беда, защото на помощ идва 'Google Earth'. Рекламата на 'Google Earth' във филма не остава незабелязана от западната филмова критика, която подчертава, че "филмът не е просто реклама на Google Earth".

А българските соросоидни медии: dnevnik.bg, btv.bg, dnes.bg, manager.bg, jenite.bg, bulevard.bg и пр. в един глас пишат: "25 години по-късно, разполагащ с едва шепа спомени, непоколебима решителност и революционната технология 'Google Earth', Сару решава да намери изгубеното си семейство и най-накрая да се завърне в родния си дом."

'Google Earth' не е революционна технология, както и всички останали американски проекти за шпиониране на човечеството, като 'Facebook', 'Skype', 'Twitter' и пр. И популярността на американските технологии, както и популярността на звездите от Celebrity Culture, се дължи на масирана скрита реклама, като тази във филма "Lion".

"Лъв: стъпки към дома" е биографичен филм, но в края на филма в Closing credits, авторите съобщават че някои от събитията са художествена измислица, с цел подсилване на драматизма в сюжетната линия. Именно тези подсилващи драматизма измислици превръщат филма в пропаганден филм.

Действието във филма "Lion" от самото начало до края му е лишено от оригиналност и във всеки един момент е предсказуемо от публиката. Филми, които тематизират случаи на изгубили се хора, които след десетилетия намират своите близки, са произвеждани и в миналото. Въпреки това "Лъв: стъпки към дома" печели множество награди и е посрещнат с хвалебствия от западната филмова критика.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker