Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Берлински синдром / Berlin Syndrome
бекпекер
loading...
Производство: Австралия

Времетраене: 116 минути

Режисьор: Cate Shortland

Сценарий: Shaun Grant

В ролите: Teresa Palmer, Max Riemelt, Matthias Habich, Lucie Aron, Emma Bading, Lara Marie Müller, Thuso Lekwape, Nassim Avat, Christoph Franken, Elmira Bahrami, Viktor Baschmakov

Жанр: Психо трилър, Драма

Световна премиера: 20.04.2017 г.

Възрастова група: FSK-16

Сюжет:

"Берлински синдром / Berlin Syndrome" ползва сюжета на френския филм "Taken" на Pierre Morel от 2008 г. Клер (Teresa Palmer) е австралийска туристка-бекпекерка в Берлин. Тя забърсва на улицата харизматичен местен младеж Andi (Max Riemelt), с който Клер изживява любов от пръв поглед. След разходка по улиците на Берлин настъпва нощ на страсти. Когато на следващата сутрин Клер се събужда, разбира че Andi е отишъл на работа и я е заключил в жилище с блиндирани прозорци, които не се отварят, в сграда, в която никой не живее.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Междувремено изтъркания шлагер за наивни и доверчиви англосаксонски туристи, които стават жертва на лукави европейски злодеи, е до болка познат. В "Момчето / The Boy" (2016) се ползва същото клише, но в него жертвата е американка, а злодеите британци. А в "I Spit on Your Grave 2" добродетелните американци стават жертва на източно-европейски злодеи.

Но в "Берлински синдром" авторката Cate Shortland, по нейните думи, си поставя по-възвишени цели - да интерпретира носталгията на източно-европейците по комунизма като стокхолмски синдром. Това се стреми да внуши и заглавието на филма. Интерпретиране носталгията по живота по време на комунизма като стокхолмски синдром е пропагандно клише (побългареното - опорна точка), което соросоиди въртят по форуми и социални мрежи от десетилетия и Cate Shortland с нейния "Берлински синдром" не открива топлата вода.

Действието във филма се развива в Източен Берлин, психопатът Andi (Max Riemelt), според авторката, трябвало да символизира диктаторския режим в ГДР, а неговата жертва - Clare (Teresa Palmer) била смиреният народ, страдащ от стокхолмски синдром.

Въпрос е доколко зрителите ще ръкопляскат на Cate Shortland, че очерня комунизма. Факт е, че западната филмова критика прие "Berlin Syndrome" с възторг, а това е по-важно за авторката му. В крайна сметка западното кино не се финансира от продадените билети в кинотеатрите, а от наднационалната задкулисна клика   банкстери, жадуващи за световно господство.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker