Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Покупателна способност
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Нико`а не мо`ат ми плáтат толко малко,
с колко малко мо`ем да оцелеем.


Покупателна способност

Платежоспособност на населението:
Покупателна способност е паричната сума, с която разполага частно лице, за заплащане на стоки и услуги за лично ползване, след като е приспадната сумата от доходите, която лицето плаща постоянно - наем, разходи за електричество и отопление, за вода, разходи за транспорт, погасяване на кредит, застраховки, осигуровки и пр.

В широкия смисъл, покупателната способност на населението и жизнения стандарт, са едно и също нещо.

В икономиката намаляване на покупателната способност на валутата, се нарича инфлация. Покачване на покупателната способност на валутата, се нарича дефлация. Покупателната способност на една и съща валута, може да варира в различните страни.

По отношение на номиналния брутен вътрешен продукт на глава от населението,
1988 година България заема 25-то място в света. През 2010 година България е на 89-то място в света, а през 2012 с $14,500 е вече на 92-ро място в света (по данни на ЦРУ).

Според изследване на КНСБ, заплатите за 52% от наетите през 2012 г., няма да се повишат през 2013 г. На 30% от населението, възнагражденията намаляват спрямо предходната година. Но на 16-17% от българите им е провървяло с прехода към демокрация и ще получат повишение на заплатите през 2013 г.

През 1988 година при средна заплата при социализма 252,08 лева според НСИ, която получават 90% от населението, при разходи за стационарен телефон, отопление, електричество, вода около 40 лева на месец (Виж цените при социализма), разходи за храна (ако човек се храни у дома) около 70 лева на месец и ако човек не ходи по заведения и не си купува дрехи, то за 8 месеца е в състояние да спести пари за цветен телевизор.

loading...
През 2012 година при средна заплата около 600 лева (754 лева според НСИ), която получават под 50% от трудово заетите, човек е в състояние да спести за цветен телевизор само за 2 месеца, ако няма разходи за храна, за наем, за електричество, вода и отопление - нещо съвсем реално за една посредствена жена под 30 години, в условията на турбокапитализъм и полиандрия при широките маси.

Следователно покупателната способност на населението, в условията на
демокрация се е повишила, ако не за цялото българско население, то поне за една част от него.

Национален статистически институт твърди, че през 2008 год. средната заплата в България е била 474 лв., а през 2012 се била увеличила на 754 лв. Вероятно статистиката на НСИ обхваща само бюджетните заплати, като се има предвид нарасналата безработица и последствията от нея - падане на заплатите дори във все още процъфтяващи браншове, като ресторантьорството.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според изследване на нюрнбергския институт за пазарни проучвания GfK, през 2012 година България е сред европейските страни с най-ниска покупателна сила на човек от населението - 2850 евро. За сравнение в закъсалата Гърция покупателната способност на човек от населението се равнява на 11.357 евро, т.е. четири пъти по-висока от тази в България, в Испания - 12.943 евро, в Италия - 16.179 евро. Най-висока покупателна способност има населението на Лихтенщайн - 56.978 евро, сладвана от Норвегия с 32.037 евро, Швейцария с 31 666 евро, Люксембург - 28.924 евро, Дания - 22.040 евро. Малко по-ниска покупателна способност, от тази на българите, има населението на Косово - 1906 евро.
Още по темата:

Покупателната способност на лева е изкуствено занижена

Индекс на човешко развитие (ИЧР)

Брутен вътрешен продукт (БВП)

Жизненият стандарт при комунизма

Жизненият стандарт през средновековието

Цени и заплати в Европа в края на 19-ти век и началото на 20-ти век

Жизнен стандарт в страните от Варшавския договор

Стандартът на живот в Източна Европа

Научни изследвания върху жизнения стандарт

Техническото развитие и жизнения стандарт

Целенасочено повишаване или понижаване на жизнения стандарт

Причини за висок жизнен стандарт

Жизненият стандарт и усещането за щастие

Известни забогатели хора

Жизненият стандарт в България 1878-1944

Жизненият стандарт в България за последната година се е сринал с 15%

Нов рекорд в стандарта на живот в България през 2016

През 2016 г. жизненият стандарт в Китай е вече с 20% по-висок, от този в България

Българите са най-евтината работна ръка

Жизненият стандарт в България пада, от както е в Евросъюза

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker