Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"The press does not tell us what to think,
it tells us what to think about."

Walter Lippmann

"Пресата не ни казва какво мисли,
тя ни казва какво да си помислим."Red Herring

Един от най-разпространените "драматургически" прийоми на средствата за масова информация, е така нареченият Red Herring - метод за отвличане вниманието или изместване фокуса на проблема. Вниманието на обществеността се насочва към незначителни или измислени проблеми, с цел да се отклони от важните.

За целта медиите генерират огромно количество "информация", с която не оставят време на простосмъртните да се замислят относно истинността ѝ.

Характерен пример са теориите за извънземни, НЛО. Новинарските емисии натъртват на черната хроника, личните драми и новини, разсейващи общественото внимание от важните проблеми.

Спада в икономиката и жизнения стандарт в България след анексирането ѝ от Евросъюза и разпродаването на животоподдържащи отрасли (ток, вода, парно) на Западни инвеститори, СМИ обясняват с криминално минало на български политици.

За сравнение: Според публикации на германски високопоставени полицаи и университетски преподаватели по криминалистика, в Германия от криминална престъпност, търговия с крадени коли, проституция, наркотрафик, трафик с хора, годишния оборот надвишава този, на най-печелившата немска индустрия - производството на леки коли.

За колабирането на икономиката и увеличаване на безработицата в България през 2013 год., СМИ обвиняват бежанците от Африка.

Вариант на Red Herring е изопачаване на военни действия като вътрешни междуособици:

Асиметричната война в Ирак, средствата за масова информация интерпретират като етнически раздори между шиити и сунити.

През 1960-те турската пропаганда пуска слухове в България, че Христо Ботев бил застрелян от четници, а не от османите. За "доказателство" твърдят, че останките му били намерени и имал входна рана в тила.

В духа на Перестройка се раздухват ужасяващи "факти" за комунистите и за Сталин, които били избили повече руснаци, от колкото са изтребили нацистите през Втората Световна Война.

В американски документални филми се демонстрира интервю с чеченски терористи, които твърдят, че руските наемници в Чечня, самите руснаци си ги били убивали, за да си спестели изплащане на заплатите им. А попаднали в кръстосан огън, чеченски бойци били успявали да се измъкнат, но руснаците това не забелязвали и били продължавали да стрелят с часове и се избивали един друг.

Пускат се слухове за изявени нацисти, че били евреи. Т.е. евреите сами си били виновни за геноцида над тях.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Представяне на нелюбима държава, етническа група, опозиционна партия или групировка като аморална, основана на вълчи инстинкти и алчност, която води до вътрешни раздори при подялба на плячката, е и лайтмотив в повечето гангстерски филми. В действителност, характерно за организираната престъпност е точно обратното: Семействата на членове на мафията, докато са в затвора биват финансово подпомагани от мафията, а след като бъдат освободени от затвора, гангстерите биват отново приети "на работа" в мафията.
loading...
Един от сериозните немски вестници "Die Welt" публикува статия под заглавие: "Nordkoreas Elite steht auf Pornos und Spionage. Eine Analyse des Downloadverhaltens des kommunistischen Regimes bringt unsozialistische Vorlieben zum Vorschein: Nordkoreas Elite liebt US-Fernsehserien, Hollywoodfilme und Hardcore-Sexfilme."

"Елитът на Северна Корея свалял американски сериали и порно от нета".

Който е собственик на сайтове в интернет на корейски език знае, че Северна Корея изобщо няма достъп до интернет. А елитът където и да било по света, нито гледа телевизия нито порно, защото живее реално. Само тези, които работят за елита от сутрин до вечер, само те гледат телевизия и порно.

"Измислиците са целесъобразни,
ако не могат да бъдат опровергани."

Йозеф Гьобелс
- министър на пропагандата
на Нацистка Германия

Още по темата:

Интерпретацията на прочетеното във вестник или чуто по радио.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker