Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Хипотеза Червената кралица
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Хипотеза "Червената Царица"

Ефектът "Червената Царица", наричан още "хипотеза черната царица" (Red Queen's race; The Red Queen Effect) е еволюционна теория, която обяснява два феномена: Предимството на половото размножаване, което от еволюционно-биологичен аспект е слабо ефективно, както и постоянната "надпревара във въоръжаването" на конкурентни организми - паразит-гостоприемник и жертва-хищник при коеволюция.

Например зайци, които бягат по-бързо от своите родители и лисици, които също трябва да бягат по-бързо от своите предци, за да уловят зайците и да не умрат от глад. Друг пример: Прекариат, който успява да спести пари за децата си, вследствие на което те престават да работят за децата на капиталистите. За да оцелеят капиталистите, трябва периодически да изземват спестяванията на пролетариата, посредством инфлация, икономически кризи, безработица. За да оцелее пролетариатът, трябва или непрекъснато да увеличава работния си ден или периодически да провежда революции, за да редуцира капиталистите.

Хипотезата е формулирана през 1973 год. от Leigh Van Valen, като за основа има "Алиса в Огледалния свят", продължение на "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол.

"[...] Now, here, you see, it takes all the running you can do,
to keep in the same place. If you want to get somewhere else,
you must run at least twice as fast as that!"

"[...] А пък тук, нали разбираш, за да останеш на едно и също място,
трябва да търчиш, колкото ти краката държат. А ако искаш да
стигнеш някъде другаде, трябва да търчиш поне два пъти по-бързо."


Според "Надбягването-Червената Царица", организмите трябва постоянно да се изменят, адаптират и усъвършенстват, за да поддържат съществуванието си в биологичната среда, която постоянно еволюира заедно с тях. Тази хипотеза е наречена Red Queen Effect или Van Valen´s law.

Теорията на Leigh Van Valen се прилага и върху половия диморфизъм, който играе роля при половия отбор. Изменения в единия пол, които допринасят за по-успешното му размножаване, провокират реакция и в другия пол, за да остане съотношението между двата пола същото. На натрупването на материални блага при мъжете, жените реагират с натрупване на силикон в гърдите и устните си, изкуствени нокти, мигли, изкуствена коса и увеличаване на токовете на обувките си. При хората, жените имат по-големи гърди и устни от всички останали човекоподобни маймуни.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Еволюционния биолог Graham Bell през 1980 год. приписва "Red Queen" на половото размножение на микроеволюционно ниво. За да задържат завладяна екологическа ниша, която заемат в екосистемата, организмите трябва непрекъснато да експериментират със смесване на гените, за да създадат успешно поколение.


Още по темата:

Red Queen Effect в човешкото общество
loading...
Ефектът "Червената Царица" и семейството

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker