Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Red Queen Effect в човешкото общество

Познанията на човечеството, както и обществените блага на Земята, особено след Индустриалната революция, прогресивно се увеличават. БВП на Земята за 2006 г. е бил 51,15 билиона US$, а през 2016 г. е 73,99 билиона US$. Т.е. за десет години богатите са увеличили своите богатства с 45%. И бедните ако искат да променят социалния си статус, трябва да увеличат собствеността си с повече от 45% за десет години. А според последната класация на "Forbes", милиардерите по целия свят през 2017 г. са увеличили състоянието си с 18% повече от преди една година. И ако бедните искат да променят социалния си статус, трябва да натрупват повече от 18% годишно - Теорията за червената царица.

Паралелно с увеличаване благата на Земята, се увеличават богатствата на една тънка прослойка от обществото - прослойката на богатите. А бедните относително и абсолютно все повече обедняват и оскотяват, при положение че не увеличават богатствата си със същия темп, както богатите.

За да запазят децата социалния статус на своите родители, трябва образованието на всяко следващо поколение да се повишава паралелно на увеличаване на познанията на човечеството. Например учебниците за лекари и инженери преди 50 години са били два пъти по-тънки, от тези на днешно време. В България, поради провежданата политика след 1990 год. се забелязва обратна тенденция - образованието на децата се влошава и редуцира, в сравнение с това на техните родители.

Увеличава се и разликата в обществените блага, собственост на богатите и бедните държави: През 1820 година богатите държави са били три пъти по-богати от бедните държави. През 1950 година богатите държави са били 35 пъти по-богати от бедните държави. През 1990 година богатите държави са 74 пъти по-богати от бедните държави.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението, през 1970 г. България е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни: Западна Германия и Япония. В момента (2014) България е десет пъти по-бедна от евро-атлантическите си "партньори".

Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото ресурсите на Земята са константа - игра с константна сума.

Според Индекс за човешко развитие България е заемала 27-мо място в света през 1990 г., САЩ - 19-то място в света. През 2013 г. България заема вече 58-мо място в света, САЩ - 5-то място в света. Т.е. за да повиши една държава жизнения си стандарт, друга държава трябва да понижи своя жизнен стандарт.

Отношенията богати-бедни, са както паразити-гостоприемници. За да оцелеят гостоприемниците, трябва да усъвършенстват отбранителните си способности срещу паразитите със същия темп, както паразитите усъвършенстват технологиите на паразитиране, за да могат и едните и другите да задържат завладяната екологична ниша - човешкото общество.
loading...
За да оцелеят бедните, т.е. за да останат на същото ниво бедност, трябва да забогатяват със същия темп, както богатите забогатяват, както Алиса в Огледалния свят, трябва да бяга непрестанно, за да остане на същото място, а ако иска да се придвижи до друго място, трябва да тича два пъти по-бързо, от колкото възможностите ѝ позволяват.

И бедните за да се отърват от експлоатацията на богатите, трябва да забогатяват два пъти по-бързо от богатите. В противен случай децата на бедните ще работят цял живот за децата на богатите, внуците на бедните ще работят цял живот за внуците на богатите и т.н. - така наречения Ефект "Червената Царица". А в случай че бедните забогатяват по-бавно от богатите, тогава те измират, и има демографски колапс, както е в България.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker