Организатори на Цветните революции
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Стипендия

Стипендия (от латински stipendium) е изплащане на парична сума, възнаграждение или финансова помощ за артисти, спортисти, ученици, студенти или начинаещи научни работници, с официална цел поощряване на таланти. Освен това фондации изплащат стипендии като командировъчни, за подбрани хора.

Условия за отпускане на стипендии

Стипендии се отпускат по политически или социални съображения или за особено висок успех. В Германия например Bundesministerium für Bildung und Forschung отпуска стипендии (Deutschland-Stipendium) на германски граждани за особено висок успех, в размер на 300 евро на месец (сума, недостатъчна дори за наема на боксониера).

Повечето фондации, които отпускат стипендии, имат политическа ориентация и са неразривно свързани с така наречените мозъчни тръстове (think tanks): "Отворено общество" на Дж. Сорос, "Харвардския университет", "Института на Алберт Айнщайн", "Международния републикански институт и Националния демократически институт" (САЩ), "Международния институт за стратегически изследвания в Лондон".

Например фондациите "Konrad-Adenauer-Stiftung", "Friedrich-Ebert-Stiftung", "Friedrich-Naumann-Stiftung", "Hanns-Seidel-Stiftung" и "Heinrich-Böll-Stiftung" заедно декларират финансирането си от политически партии. Всички те кооперират със Stockholm Network - неолиберална think-tanks-организация, ангажирана в европейската политика.

В случай че кандидата за стипендия е пълен отличник, но не е член на политическата партия, под чийто патронаж е фондацията или най-малкото не показва готовност за сътрудничество с "партията-майка", фондацията не му отпуска стипендия.

Времената в които херцога е отпускал стипендии на гении като Carl Friedrich Gauß, отдавна са минали. На днешно време се отпускат стипендии на терористи като Джохар Царнаев и брат му Тамерлан Царнаев.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според публикувано в интернет CV, на не безизвестната Мартина Балева, която отрича Баташкото клане, кариерата ѝ на Запад е била финансирана от Неправителствени организации както следва:
През 2006 г. от "Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.", "Fritz und Helga Exner-Stiftung".
От 2006 до 2008 г. от "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft", "Robert-Bosch-Stiftung".
От 2006 до 2008 г. от "Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit" - същата неправителствена организация, която подкрепя "протестите на ранобудните" през 2013 г. и финансира учредяването на Европейски институт "Помак" в Швеция.
От 2011 г. Мартина Балева се финансира от "Fritz und Helga Exner-Stiftung"
2011–2012 г. от "Fellowship des Imre Kertész Kollegs".

Стипендии по време на комунизма

По време на комунистическата диктатура в България, получаването на стипендия се определяло от дохода на родителите и успеха на студента/студентката. По правило студенти с особено нисък успех не получавали стипендии по време на комунизма. На практика повече от 50% от студентите по време на комунизма, са получавали стипендия, равняваща се на 70%-80% от минималната заплата.

Задължения на стипендиантите

Като "благодарност" за отпуснатата стипендия, фондациите задължават стипендианта да участва в семинари на фондацията, срещи с други стипендианти в организирани групи, както и изготвяне на годишен отчет.

В повечето случаи задълженията на стипендианта важат и за периода след завършване на образованието.


Още по темата:

Творби на българи-стипендианти в САЩ

Разходи за образование при социализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker