Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Тука има - тука няма
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Тука има - тука няма"

"Тука има - тука няма", наричана още "Къде е топчето" или "Познай под коя купичка е топчето", е измамна игра, известна още от древността, при всички народи и култури. На английски език играта се нарича "Shell game", на немски - "Hütchenspiel", на чешки - "Skořápky", на руски - "Напёрстки", на испански - "Trile", на гръцки - "Παπάς", на италиански - "Gioco delle tre scatolette", на шведски - "Bägarspelet", на румънски - "Alba-neagra", на холандски - "Balletje-balletje", на украински - "Гра в наперстки". За първи път играта е описна вероятно преди 2000 години от Луций Аней Сенека.

Играта "Тука има - тука няма" е форма на измамен трик, който изглежда като проста игра на сръчност. Играчът размества три чашки (орехови черупки, напръстници, чекмеджета от кибритени кутии и др.), със скорост, която изглежда на другите играчи достатъчно бавна, да проследят хода им.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Играта, която на пръв поглед изглежда като стандартна хазартна игра, се практикува в големите градове, туристически центрове, на обществени места, по гари и бит-пазари.


Правно положение

"Тука има - тука няма" в Германия и Австрия е забранена, като се дефинира не като игра, а като измама. Във Великобритания се смята само за нарушение на обществения ред.


Филми, тематизиращи играта "Тука има - тука няма":
"Трест, который лопнул" 1982, режисьор Александр Павловский


Още по темата:

Ход на играта "Тука има - тука няма"

Стратегия на играта "Тука има - тука няма"
loading...
Инсценировка на играта "Тука има - тука няма"

Манипулации в играта "Тука има - тука няма"

Организация на играта "Тука има - тука няма"

Жертви на играта "Тука има - тука няма"

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker