Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Търговия с роби
Търговия с роби
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Кораби за роби

loading...
От края на XVI век, в разгара на Великите географски открития, европейците отвличат африканци, които продават в робство в Америка. За целта, европейските роботърговци преустройват товарни кораби, най-често Бриг или Шхуна, като трюмовете им пълнят с отвлечени африканци. Кораби, построени специално за превоз на роби, са били използвани рядко, поради нерентабилност и висок риск от потъване.

За да реализират големи печалби от транспорта, собствениците на кораби за роби, добавят допълнителни палуби в трюмовете, за възможно по-голямо количество роби, защото транспортирането им до Америка е било по-скъпо, от ловенето им. Това довежда до влошаване на хигиената и повишаване квотата на смъртността при тях, респективно до "естествен" отбор.

Някои от корабите потъват по време на пътуването поради претоварване, а с тях и всички оковани африканци: Датският роботърговски кораб "Kron-Printzen" потъва през 1706 год. с 820 роби на борда. Английският роботърговски кораб "Henrietta Marie", който превозвал до 400 роби на курс, потъва през 1701 год. През 1972 г. е открит на дъното, при което са останали запазени веригите, с които са били оковани африканците, за изпращане на "работа в САЩ".

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В други случаи когато продоволствията по време на път намалявали значително, част от робите бивали изхвърляни в океана - колатерални щети: Британският кораб за транспорт на роби "Zong", през 1783 (1781) год. изхвърля зад борда 132 африканци, поради намаляване на хранителните запаси на кораба. Случилото се, корабният магнат от Ливърпул мотивирал като нещастен случай, за да получи застраховка. Британският художник William Turner тематизира убийствата в една картина "Корабът за роби" от 1840 год. (Картината се намира в Museum of Fine Arts, Boston.)

Подобно на изхвърлянето на африканци в океана през 1783 год., е и издавянето на имигранти пред бреговете на Лампедуза, през есента на 2013 год., при което рибари им се притичват на помощ, докато полицаите изчакват "естествения отбор".

Някои роботърговски кораби са се ползвали с добра репутация: Американският кораб "La Amistad" се слави с високата си ефективност - прави 1839 успешни курса с роби за Америка.

Точната цифра, на отвлечените с роботърговски кораби африканци, не се знае. Според антрополога Tidiane N’Diaye, европейците импортират в Америка 17.000.000 африканци в робство.
робите бивали изхвърляни в океана

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker