Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Жизнен стандарт
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Уровень жизни Жизнен стандарт Lebensstandard Standard of living Nivel de vida Niveau de vie Standard di vita Levnadsstandard Elintaso Életszínvonal Рівень життя Padrão de vida
Anaglyph

Жизнен стандарт

Жизнен стандарт е понятие, което характеризира социо-културното благосъстояние на членове на обществото, в сравнение с други членове в същото общество или в сравнение с членове на други общества. Като определящи фактори, се разглеждат условията на живот и задоволяването на материални и духовни потребности.

Тъй като ресурсите на Земята са константа, отделните държави водят борба помежду си за преразпределението им - игра с константна сума. Съответно и жизненият стандарт на една държава зависи от дела земни ресурси, които тази държава контролира.

И всяка криза: Финансова криза, Петролна Криза и пр., за една държава означава срив във икономиката и падане жизнения стандарт на населението ѝ, за друга държава означава икономически растеж и повишаване жизнения стандарт.


Жизненият стандарт в Източна Европа и САЩ за периода 1990-2014 г.
Падане на жизнения стандарт
в Източна Европа и паралелно
повишаване жизнения стандарт
в Германия и САЩ
за периода 1990-2014 г.

Освен падане на жизнения стандарт, вследствие деиндустриализацията, Източна Европа преживява и депопулация на населението дори и без "Generalplan Ost".

Депопулация на населението на Източна Европа 1990-2014 г.


Winners and losers of EU integration
Победителите и победените
в европейското семейство.
"Ex unitate vires"
Съединението прави силата!


Жизненият стандарт е относителен, а не абсолютен, в зависимост от факторите според които се оценява, както и тяхната интерпретация:
Ако за основен критерий, определящ стандарта на живот в една страна се вземе средната продължителност на живота, то тогава Япония е страната с най-висок стандарт в света.

Ако за основен критерий се вземат под внимание броя на милиардерите, броя на излежаващите присъда, броя на частните затвори, в които официално се изпълняват смъртна присъда и изтезания (писмо от 23 юли 2013 от Ерик Холдър с обещание, че Едуард Сноудън няма да бъде изтезаван и екзекутиран), тайни съдилища (United States Foreign Intelligence Surveillance Court) и тайни затвори, броя на страдащите от затлъстяване, в следствие консумация на храни от генетично модифицирани организми (ГМО), почти два пъти повече изнасилени жени, от колкото където и да е по света, липсата на платена годишна отпуска и липсата на платени болнични, разходите за въоръжаване, пазари за човешки органи и тъкани, консумация на енергия и замърсяване на околната среда, то тогава САЩ е страната с най-висок стандарт в света. По-малко от 5% от населението на Земята живее в САЩ, а консумира над 25% от световните ресурси и е причина за 30% от замърсяването на околната среда (виж филма "Краят на бедността" 2008).

World’s Highest Standard of Living
"World’s Highest Standard of Living"

Ако за основен критерий, определящ стандарта на живот в една страна, се вземат под внимание липсата на гладуващи, без покрив и без достъп до медицинска помощ и образование деца, то тогава Куба и Северна Корея са страните с най-висок жизнен стандарт в света, поради плановата си икономика.

Ако за основен критерий, определящ стандарта на живот в една страна се вземе под внимание броя на гражданите със собствено жилище и броя на уличните чешми за питейна вода, то България все още е на едно от първите места, а Германия е на последно място в Европа. В Германия въобще няма улични чешми за питейна вода. Има само заведения с дружелюбни сервитутки.

До преди анексирането на източно-европейските страни в Евросъюза, Гърция беше водеща в ЕС с най-голям дял собствени жилища, а Германия с най-малък дял собствени жилища на населението си. Гърция е и страната с най-малко самоубийства в Европа. Според Евростат през 2011 г. най-много собствени жилища в ЕС има в България и в Румъния.

Бездомни


В Германия 90% от населението живее под наем, като в големите градове дела на наемателите е още по-голям.

Ако за основен критерий се приеме дела извънбрачни деца (т.е. разкрепостеност на жените или социална деградация), то тогава България е страната с най-висок стандарт в Европа.
loading...
Едно от класическите пропагандни клишета за определяне жизнения стандарт на една страна, е да се взимат под внимание стоките, които произвежда. ГДР са произвеждали "Трабант", ГФР - "Мерцедес". Естествено не се обсъжда каква част от населението на ГФР могат да си позволят "Мерцедес" и каква част от населението на ГДР - "Трабант".

World’s Highest Standard of Living

Според член 25 на Всеобща декларация за правата на човека, "всеки човек има право на жизнено равнище, необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние".

Според член 24 на Всеобща декларация за правата на човека, "всеки човек има право на почивка и отдих, включително на разумно ограничаване на работното време и периодичен платен отпуск".

The Universal Declaration of Human Rights
Article 24:
"Everyone has the right to rest and leisure, including reasonable
limitation of working hours and periodic holidays with pay."


Надпис 
на пощенска марка от СССР: Всеки от нас има право на почивка
Надпис на пощенска марка от СССР :
"Всеки от нас има право на почивка."


Но тези човешки права вероятно са имали практическо приложение единствено по време на комунизма - период от историята на Източна Европа, през който социалистическите държави не са подписали всички клаузи от "Всеобщата декларация за правата на човека". В люлката на демокрацията - САЩ, на трудещите се не се полага нито платена годишна отпуска, нито им се заплащат болничните. В САЩ голяма част от хората и не ходят на почивка, от страх да не изгубят работното си място.

World’s Highest Standard of Living

Общоприето е за определяне жизнения стандарт да се взимат под внимание следните фактори:

Брутен вътрешен продукт (БВП).
Реален доход на глава от населението, коригиран с инфлацията.
Брой на населението.
Инфраструктурното развитие.
Индекс на човешко развитие (ИЧР).
Ръст на бедността и неравенството в доходите.
Достъп до качествено образование.
Достъп до здравеопазване и социални придобивки.


Докато всички официално приети фактори: БВП, ИЧР, достъп до здравеопазване и достъп до образование, съотношение между доходи и разходи на населението, са повече или по-малко абстрактни и разтегливи понятия за широките маси, то съотношение емигранти - имигранти и най-вече броя на чужденките в една страна, е общодостъпен критерий за измерване жизнения ѝ стандарт:

В епохата на Студената Война   СССР прилага диаметрално противоположна на американската, политика на управление на васалите си. СССР поддържа най-висок жизнен стандарт в Източна Германия, а най-нисък в самия СССР. Това създава впечатление у масите, че тяхната държава зависи от по-бедна държава, че те изхранват тази по-бедна държава, че ѝ правят услуга. Също както жените се вбесяват, когато зависят от беден мъж, и в случай че той прояви сексуален интерес към тях, те го интерпретират като сексуален тормоз.

На тези емоции при простолюдието, се базира и съвременната неолиберална пропаганда: Че руснаците са най-бедните европейци, че Русия е с най-остарели технологии.
Леонид Брежнев пали цигарата на Тодор Живков
Леонид Брежнев и Тодор Живков

През социализма е имало българи, които отивали на работа в Коми, където получавали по-високи заплати, от местните руснаци. Това предизвиквало възмущение и завист, които пререствали понякога в насилие между руснаци и българи.

През този период много рускини се омъжват за българи, защото в България стандарта на живот е бил по-висок, от този в СССР . В условията на демокрация и Евросъюз, средната заплата за 2011 год. в България е 300 евро, в Русия - 721 евро. Браковете между рускини и българи все пак продължават, макар и не в такива размери. Но рускините вече не раждат от български мъже, а идват с деца от предишни мъже. Те дори и българките вече не искат да раждат деца от бедни български мъже.

По статистика на Евростат, най-много са браковете на българки с чужденци - средно по 1700 на година, докато само 600 българи се женят за чужденки. След премахване ограниченията за страните от Евросъюза, голяма част от българките-гурбетчийки вече не се и омъжват, за да се сдобият с разрешение за престой в Западна Европа. И те не попадат в тези статистики.

Понижаване жизнения стандарт от 1990-те на сам има положително влияние върху богатите по целия свят. Според "Bloomberg Billionaires Index" (списък на милиардерите) през 2012 богатите са увеличили богатствата си с още 241 милиарда долара. Изхождайки от борсата от 31.12.2012, стоте най-богати хора притежават общо 1,9 билиона долара или средно по 20 милиарда долара на глава.

Типично за богатите е, че те самите не произвеждат нищо, а са собственици на благата и плодовете от труда на други. Най-богатите хора не инвестират в индустрии и иновации. Те единствено атакуват компании, валути и цели държави и след като ги отслабят и разорят, като лешояди с къси продажби (short selling) реализират огромни печалби.

Най-важният източник, от който богатите увеличават богатствата си, са акциите. По данни на MSCI World-Index, акциите в световен мащаб са увеличили цената си с 13,2%. Според S&P 500 в САЩ акциите са поскъпнали с 13,4%. Stoxx Europa 600 Index се е покачил след юни 2012 почти с 20%, след като инвеститорите са достигнали до заключението, че кризата в Гърция няма да доведе до рухване на Евросъюза.

Девет от дванайсетте най-богати милиардери живеят в САЩ. Собствеността на американските мултимилиардери е половината от цялото богатство на Земята. В САЩ понастоящем живеят над 20.000.000 търтеи (6% от населението) в частни жилищни квартали от затворен тип.

В Европа и Русия милиардерите са 34, в Азия - 14, в Латинска Америка - милиардерите са 11. Но според медиите най-големите яхти са собственост на араби и руснаци. Вероятно американците предпочитат да ползват самолетоносачи за околосветски разходки.

Потреблението на стоки след финансовата криза от 2007 година спада, паралелно на увеличаване състоянието на богатите. Търговските босове увеличават печалбата не защото продажбата на стоки се е увеличила, а защото техните по-малки конкуренти са руинирани от кризата, поради което големите монополизират бранша.

Jeff Bezos например добавя през 2012 год. още 6,9 милиарда долара, защото конкурента Borders фалира. Печалбата от 6,9 милиарда US$ всъщност довежда до унищожаване на 20.000 работни места.

Увеличаване състоянието на милиардерите и паралелното понижаване жизнения стандарт на населението, е характерна черта на световната икономика, след Студената Война.

Най-голямо е увеличението собствеността на богатите в страните с най-тежка рецесия. В Испания например Сеньор Ортега, основателя на Inditex, само през 2012 увеличава богатствата си с 22,2 милиарда долара.

Благодарение на високия курс на акциите и високите цени на недвижимост на Запад, собствеността на най-богатите американци през 2013 година още повече се е увеличила. Общата сума на 400-те най-богати американци, в списъка на "Forbes", възлиза на два билиона долара, както никога до сега в историята на човечеството. През 2012 година тяхната собственост е възлизала на "само" 1,7 билиона US$. На върха в класацията през последните 20 години стои най-богатият човек на Земята - Бил Гейтс.

Годината в която българите вече не бяха в състояние да си плащат сметките за ток и започнаха да се самозапалват в знак на протест, "Форбс" преброи 1426 милиардери, като обяви годината за най-благоприятна да се стане милиардер. Количеството на жени милиардери също драстично е нараснало от 104 на 138.

Според изследване на "Capgemini" и "RBC Wealth Management", през 2014 г. са се появили 920.000 нови милионери. С това богатите в целия свят са почти 15 милиона души, които притежават състояние от 56 билиона долара. Милионерите са се увеличили по-бързо, от световната икономика.

Най-много милионери има в САЩ, на второ място е Япония, на трето - Германия. Паралелно с нарастване на милионерите в САЩ, нарастват драстично и убийствата в САЩ. Числото на убийства в САЩ през последната година е нараснало двойно, в сравнение с предходната година.

Ако в човешкото тяло някои клетки започнат безконтролно да се увеличават за сметка на други клетки и да изсмукват всичко от организма, в медицината диагнозата е рак. В организма на човешкото общество от 21-вото столение, супербогатите играят тази разрушителна роля.

В медицината лечението на рак се ориентира на отстраняване или разрушаване на раковите клетки, с цел да се спаси пациента. В капиталистическото общество напротив, увеличаване състоянието на богатите се възприема с ентусиазъм, като източник на прогреса. Ракът в човешкото общество се нарича "Генератор на работни места" и демократичната политическа система   се прекланя пред него.


Още по темата:

Индекс на човешко развитие (ИЧР)

Брутен вътрешен продукт (БВП)

Стандартът на живот в София - над средноевропейския

Жизненият стандарт в България пада, когато управлява ГЕРБ

Жизненият стандарт при комунизма

Жизненият стандарт през средновековието

Цени и заплати в Европа в края на 19-ти век и началото на 20-ти век

Жизнен стандарт в страните от Варшавския договор

Стандартът на живот в Източна Европа

Научни изследвания върху жизнения стандарт

Техническото развитие и жизнения стандарт

Целенасочено повишаване или понижаване на жизнения стандарт

Причини за висок жизнен стандарт

Жизненият стандарт и усещането за щастие

Известни забогатели хора

Жизненият стандарт в България 1878-1944

Жизненият стандарт в България за последната година се е сринал с 15%

Нов рекорд в стандарта на живот в България през 2016

През 2016 г. жизненият стандарт в Китай е вече с 20% по-висок, от този в България

Българите са най-евтината работна ръка

Жизненият стандарт в България пада, от както е в Евросъюза

Българите се хранят с 4 лева на ден

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker