Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Повишаване или понижаване на жизнения стандарт
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Целенасочено повишаване или понижаване на жизнения стандарт

Жизненият стандарт, както и валутата на една държава или цените на стоки и суровини, може в известни граници целенасочено да се повишават или понижават.

Абсолютно повишаване жизнения стандарт на една държава е възможно единствено, чрез понижаване жизнения стандарт на други държави. Защото ресурсите на Земята са строго ограничени, т.е. константа и държавите, както и отделните хора, водят борба за преразпределението им - игра с константна сума.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Курсът на валутата се понижава, официално за да увеличи износа на стоки, в действителност за да прибере спестяванията на населението, но и чуждестранни инвестиции в държавни ценни книжа. Жизненият стандарт се понижава, официално поради икономическа криза, в действителност за занижаване цените на местните ресурси, например цената на земята в България, която според договора с ЕС ще започне да се изкупува.

Курсът на валутата се повишава, официално поради несигурност в икономиката и във валутите на другите държави, в действителност валутния курс го завишават, когато предстои приватизация в други държави.

loading...
Изкуствено повишаване на жизнения стандарт, както и манипулиране на цените, има политически цели. По време на Студената Война, СССР поддържа най-висок жизнен стандарт в ГДР, като образец за социализъм. За противовес САЩ поддържат най-висок жизнен стандарт в ГФР - Планът "Маршал", с цел да построи силен враг на комунизма. След края на Студената Война САЩ изтегля голяма част от капиталите си от немските предприятия, като например Ford, Grundig, Telefunken, AEG, Blaupunkt, повечето от които фалират.

На същия принцип Запада и Япония, поддържат изкуствено висок жизнен стандарт в Южна Корея, чрез огромни инвестиции в нея, с цел да разрушат икономиката на Северна Корея, да провокират негодувание в населението ѝ, че е ограничавано от лъскавите стоки на Запада и да подготвят Северна Корея за приватизация. По същите причини Запада поддържа изкуствено относително висок жизнен стандарт в Румъния, за да подготви Молдова за анексирането ѝ.

"In politics, nothing happens by accident.
If it happens, you can bet it was planned
that way."

Franklin D. Roosevelt

"В политиката не се случва нищо случайно.
Ако нещо се случи, сигурно е, че така е
било планирано."

Франклин Делано Рузвелт

Успехът на Запада в усилията си да снижи жизнения стандарт в целия свят, се дължи и на прилагане метода Swing-by, използван в космонафтиката: Отпърво се разрушава икономиката на другите държави, след което за да запазят конкурентноспособност на индустриите си, е необходимо работната ръка и в техните държави да поевтинее.

Единствено в Латинска Америка от 1970-те на сам не е имало изменение на стандарта на живот. Смята се, че въвеждането на високо мито за внос на стоки за индустрията в Аржентина, е причината за изключителния прираст на икономиката на Аржентина през последните години. Освен това в Южна Америка в последните години се забелязва тенденция на разкрепостяване от американските и западно-европейските концерни: През април 2012 година аржентинският сенат гласува за национализация на 51% от най-големия в Аржентина нефтен концерн YPF (дъщерна фирма на испанския Repsol-концерн). А Еквадор спира да изплаща дълговете си към МВФ, които са надхвърляли повече от половината от държавния бюджет (виж филми: "Дългокрация", "Катастройка").

През февруари 2013 Боливия национализира аерогарите си, по настоящем собственост на фирмата "Sabsa" под патронажа на испанската "Abertis Infraestructuras". Според Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) към ООН, след 2011 година Боливия излиза от положението на най-бедната латино-американска държава. През 2014 г. дори американските агенции за кредитни рейтинги оценяват Боливия високо.


Още по темата:

Жизнен стандарт

Покупателна способност

Ценообразуване

Инфлация

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker