Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Статус символи

Статус-символ се нарича обект, който изразява обществения или социалния статус на носителя или притежателя му, в едно йерархично общество.

Символиката произлиза от предишни епохи, за които е характерна масова неграмотност и чрез пиктограми се е обозначавало ранга на носителите им. Но и след края на Студената война, с лансирането на celebrity culture и разрастващата се неграмотност и примитивизъм сред населението на Източна Европа, символиката на марковите стоки играе ръководна роля в социалните контакти на населението и половия отбор.

В първоначалната си форма, статус символите можели да бъдат притежание само ако собственика им вече има съответния социален статус. Жезълът и короната например са статус символи за монарх, през минали епохи. Пръстенът като статус-символ за семеен човек от второто столетие пр.н.е. Титлата доктор е притежание на някой, който е защитил докторска дисертация.

В съвременното общество на 21-ви век, статус символи са надписите на марки-производители върху стоките. Типични статус символи са тривърхата звезда на "Mercedes-Benz", ябълката върху продуктите на Apple. Статус символ е слушалката около врата на лекарите, светломерът около врата на кино-режисьорите, дългият телеобектив на фотографите, златния ланец около врата на сутеньорите.

При мъжете статус символи са леката кола, часовникът, обувките, жилището, вилата, местоположението на офиса в центъра на града или в покрайнините, мебелите и декорациите на интериора, използваното оборудване, компанията от красиви жени. По време на социализма популярен статус символ беше регистрационният номер на леката кола - така наречените хубави номера, съставени от еднакви, леснозапомнящи се цифри.
loading...
Скъпи стоки, без практическо приложение, са също статус символи, които указват, че щом притежателя им може да си ги позволи, значи има пари в излишък. Статус символите, притежавани от мъжете, действат като афродизиак за жените.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Броят, външността и възрастта на жените в харема на мюсюлманите, респективно метресите в частните жилищни квартали от затворен тип на западняците, също са символ за охолство и високо обществено положение.


Още по темата:

Ролята на статус-символите

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker