Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Подставено лице
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Подставено лице

Подставено лице се нарича човек или човек-фантом, респективно подставена фирма (съществуващ само по документи), който пази мястото на владелец, който цели да остане незабелязан за околните. В епохата на глобализъм принаделжи към мейнстрийм да живееш в една държава, да работиш за работодател от друга държава, а самият работодател да е от трета държава.

Целта на ползване на подставени лица и фирми е да се запази анонимност на собствениците на благата и тяхната националност. Населението да не се настройва срещу определена държава или етнос, да не знае кой ги експлоатира и е причината за страданията им. Чрез ползване на подставени фирми се създава илюзията, че има свободна конкуренция на пазара.

Изразът подставено лице вероятно произлиза от понятието сламена кукла, която може да бъде поставена на всяко място, в зависимост от желанията и интересите на владелеца ѝ. Според други източници понятието подставено лице - сламен човек, произлиза от 19-то столетие, когато за тренировки по фехтовка използвали сламени кукли.

На днешно време често се използва думата бушон (стопяем предпазител), за човек, който сключва съмнителни сделки и в случай на провал, го вкарват в затвора или бива отстранен с помощта на наемни убийци. В миналото се е използвала думата маша - металически прибор за разбутване на огнище, който се използва за да не се изгорят ръцете от огъня. Например Османската Империя е била машата на Западна Европа срещу Русия. И на днешно време Турция е машата на Запада, за проблема в Сирия.

В практиката подставеното лице/лицето-фантом или подставената фирма сключва договори за придобиване на вещни права, сякаш самото то сключва сделката. Самата сделка винаги следва да се извърши в изискуемата от закона форма.

В широкия смисъл понятието подставено лице включва и виртуалните членове на форумите в интернет и социалние мрежи, които организират пропагандата на господстващите - така наречените астротърфъри.


Още по темата:

Ползване на подставени лица
loading...
Вариант на подставено лице е така наречената мутра.

Псевдоолигархия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker