Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
видеокасета ВХС
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

VHS

VHS е аналогова видеозаписна система, разработка на японската фирма JVC от 1976 година. В своето време VHS е видеосистемата с най-лошо техническо качество. Въпреки това се налага на пазара като стандарт за домашен видеозапис, независимо от разработки на по-добри аналогови видеосистеми. VHS е съкращение на Video Home System.

Ширината на записващата лента е 1/2 цол. Видеокасетите са едностранни, тоест не могат да се употребяват в двете посоки. VHS записва видеосигнала на всяка полуснимка на отделна наклонена пътечка. Продължителноста на запис на една касета зависи от телевизионната система, на която се записва - NTSC, PAL или SECAM Скороста на движение на лентата е при PAL: 2,339 cm/s, при NTSC: 3,335 cm/s.

Телевизионния сигнал се записва с 5,5 MHz честотна лента, като се разделя на сигнал за осветеност (Luminance -Signal) и сигнал за цветове (Chroma-Signal). Информацията за осветеност се ограничава от Low-Pass Filter до 3 MHz. Информацията за цветовете се записва с честотна лента от максимум 500 kHz, тъй като човешкото зрение има значително ограничена чувствителност към цветовете. Тъй като цветният сигнал се записва не с честотна модулация, а с амплитудна модулация, е особенно чувствителен към ошумяване. "Снежинките" (Chroma Noise) в цветопредаването, са основният недостатък на ВХС-видеосистемата.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Успеха на VHS, според някои източници се дължи на продаването на лиценз от фирмата производител JVC, което довежда до падане на цените на произвежданите видеокасетофони.

През 1977-1980 год., един видеомагнетофон VHS е струвал над 1000 US$.

Видеосистемата Video 2000 на Grundig и Philips от 1979 година, въпреки по-доброто техническо ниво и възможността на използване на касетите от двете страни (подобно на аудио-касетите), не успява да се наложи на пазара, поради поставеното условие да не се използва за порнографски филми.


Още по темата:

Videorecorder

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker