Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Всеки човек има право на почивка и отдих,
включително на разумно ограничаване на
работното време и периодичен платен отпуск".

Член 24 на Всеобща декларация за правата на човека.

На море при комунизма

През 45-годишния период на социализъм, в България ше традиция, трудещите се да почиват на море всяка година, а не както при демокрацията само да работят по черноморието готвачи, сервитутки и масажистки.

Практиката беше да получават от тогавашните казионни профсъюзни организации така наречената "карта за почивка". През 1970-те 14 дни почивка, която включва три пъти на ден ресторантска храна, хотелска стая с 2 легла и самостоятелен санитарен възел, струваше около 20-25 лева, при средна заплата в средата на 1970-те - 150 лева на месец. Без ползване на държавната дотация, 14 дни почивка на море струваше около 100 лева.
Карта за почивка на море при социализма
По черноморието имаше хотели, които се посещаваха от чуждестранни туристи и почивни станции към различни предприятия, в които почиваха българите на цени, дотирани от държавата.

Почивните станции за комунистическата номенклатура бяха малко по-добре оборудвани, в сравнение с тези за плебеите, разполагаха със собствени заведения с особено ниски цени, поради което на почиващите не се разрешаваше да водят външни хора в тези заведения. Плажът пред почивните станции на комунистическия елит, също беше заграден и не се разрешавабеше достъп от външни лица, но не поради опасност от отвличане, а за да се диференцират класите в социалистическото общество.
На море при комунизма
Почти всички младежи и девойки след 18 годишна възраст при социализма, ходеха на море ежегодно със свои приятели/приятелки, обикновено наемаха частни квартири по двама в стая или в палатка на къмпинг, като на морето осъществяваха курортни флиртове на плажа, по дискотеките и кафенетата, запознанства в градския транспорт.

По време на комунизма вече в края на август всички българи и българки имаха загар от почивката на море. При еврокрацията само мацките и техните спонсори получават загар през лятото. След 1990 г. вече почти не се срещат девойки по две да ходят заедно на море, а се срещат често 20-30 годишни моми за женене, които ходят с родителите си на море, поради липса на спонсор.

При запознанства девойките при социализма питаха "къде следваш?", за разлика от демокрацията след 1990 год., когато девойките при курортно запознанство питат: "В кой ресторант работиш?"

Copyright:www.aliceswonderland.eu


След петролните кризи през 1970-те, в България, както и в другите страни от СИВ, се откриват валутни магазини - така наречените корекоми, в които западни стоки (предимно битова техника и модно облекло) можеха да се закупят с твърда валута. Източници за западна валута бяха пребиваващите в България чужденци - студенти, туристи, шофьори на T.I.R. Контакт с чужденците имаха най-вече проститутки, ски учители и спасители по българското черноморие.

Освен спасителите, по черноморието и сервитьорите и барманите си докарваха странични доходи, като разпределяха посетителите на определени маси в заведенията. Този метод на планиране на "случайни запознанства" не е характерен само за епохата на социализма. В западните индустриални държави в добре посещаваните заведения често посетителите биват посрещнати на входа от сервитьор или салонен управител, който им посочва къде да седнат. Срещу щедър бакшиш, сервитьорите им водят на масата млади жени, а ако даващите бакшиш са хомосексуалисти, сервитьорите им водят млади мъже.


Още по темата:
Избор на курорт
loading...
История на курортното дело в България

Водни спасители

Живота при социализма

Бедни и богати при социализма

Училището при социализма

Студентите при социализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker