Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Евгеника

Евгеника (от старогръцки eu ‚добър‘ и genos ‚пол‘) означава прилагането след 1883 г. на теоретически концепции върху населението и политиката на здравеопазване, с цел положителните гени да бъдат увеличени (позитивна евгеника), а отрицателните гени да бъдат намалени (негативна евгеника). Евгениката е противоположност на дисгениката, при която (се цели) унаследяване на недъгави гени.

Фашистите се позовават на евгеника, с която обосновават така наречената Rassenhygiene (расова хигиена), с цел да легитимират масовите убийства на невинни хора.

Евгениката не е откритие на Адолф Хитлер, пионери в тази област са САЩ, където през 1907 година в щат Индиана, се приема първия закон за принудителна стерилизация. Принудителната стерилизация в САЩ се провежда не от расови съображения. На стерилизация се подлагат психично болни хора, но също крайно бедни, както и затворници. През 1909 се приема закон за принудителна стерилизация и в щат Калифорния и до 30-те години в повечето щати. До 1964 година в САЩ биват принудително стерилизирани 64.000 души.

В Германия до май 1945 година на основание фашистки закон "Gesetz zur Verhütung erbkranken Nachwuchses", биват стерилизирани насилствено повече от 400.000 хора. От тях 5500 жени и 600 мъже, умират вследствие процедурата.
"Rockefeller Foundation", на филантропа Рокфелер, още преди започване на Втората световна война, финансира редица германски програми по евгеника, на които се основават нацистките експерименти с човешки същества. John D. Rockefeller III е основател на НПО "Population Council", която съмвестно с USAID и Световната Здравна Организация разработват и изпробват през 1990-те така наречената "ваксина за стерилизация".


Още по темата:

Финансиране на евгеника

Кой започва Втората световна война?

Участието на България във Втората световна война

Жертвите от Втората световна война

"Премълчаваната история на САЩ" - Документален филм на Оливър Стоун,
за започването на Втората световна война.

Деца от окупация

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker