Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Ангария
Плакат: "Frondienst"/"Ангария"
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ангария

Думата ангария произлиза от гръцки ἄγγαρος, заимстван от Вавилон, по-късно от Персия в смисъл на задължение на селяните в страните от Изтока да предоставят коне за държавните превози.

Във Византия, България и в Османската Империя, ангарията означава задължението на крепостните селяни да работят определени дни на феодала, или да участват в строежа на пътища, мостове и крепости, независимо дали в интерес на държавата или на частни лица.

В Западните държави през същата епоха, безплатният труд на крепостните селяни се е наричал на немски - "Frondienst", на английски "Socage", на норвежски "Føydalt tjenestearbeid", на руски "Барщина", на полски "Pańszczyzna", на арменски "Կոռ".

Паралелно с това Западът експлоатира изцяло безплатен труд на африканци, отвлечени през епохата на Великите географски открития.

В Османската Империя, ангарията е премахната с Хатихумаюна - реформен акт от 1856 г., след Кримската Война.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Ангарията е била необходима, тъй като през феодализма паралелно със стоково-паричните отношения, е съществувало и натурално стопанство. И ангарията е бил единственият начин, господстващите да експлоатират тези, които изкарвали прехраната си чрез натурално стопанство. Ангария на днешно време се нарича краудсорсинг, труд който не е задължителен, а глупаците доброволно извършват, при което увеличават печалбите на господарите си, но те самите нищо насреща не получават.
loading...
На днешно време официално експлоатиране на безплатен труд е забранено. Но не е забранено разходите за енергоснабдяване, вода, храна да надхвърлят доходите на голяма част от населението и да го принуждават да си дояжда с натурално стопанство.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker