Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Пазар за роби
Пазар за роби в древността и конкурс за мис на днешно време.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Робовладелски строй

Когато Бог създал човека, създал и животните за да служат на човека. Когато човек вече бил в състояние да произвежда повече блага, от колкото може да консумира, лукавите решили, че Бог е сбъркал. И решили да превърнат една част от хората в добитък, който да им служи, а те да живеят щастливо и безгрижно.

Робството възниква в античния свят, в момента в който технологиите са достигнали до нивото, човек да произвежда повече блага, от колкото може да консумира. По същото време би трябвало да е възникнала и проституцията. Предполага се, че робството е възникнало около 600 г. пр. Хр.

Съществува и друга концепция за поробване, най-близка до съвременния капитализъм: Чрез изкуствено създаване на дефицит на животоподдържащи стоки и услуги и контролиране на достъпа до тях.

Апокалиптичният филм "Blindness" (2008), режисьор Fernando Meirelles, интерпретира прехода от общество, в което всички негови членове имат равен достъп до благата, в робовладелско общество.

Робство е състояние, при което хора са собственост на някого - робовладелец или държава. Робовладелски строй е обществена система, чиято икономика е основана на експлоатация на робски труд.

Терминът робовладелско общество на западно-европейските езици е мръсна дума - термин въведен от Карл Маркс, за обозначаване на античния свят.

В древността отначало поробвали военопленници, престъпници и длъжници, по-късно (в Америка) граждани, които принудително работили за своя хазяин - domini. В тази си форма, робството е било широко разпространено до XIX век.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


200 години преди новата ера, в Рим забраняват поробването заради дългове, официално под натиск на населението. В действителност по онова време в Римската Империя, вследствие завоевателни войни, прииждат все повече военопленници като роби в Рим, поради което поробването заради неплатени дългове станало излишно.

Един от най-важните източници на роби за всички времена, са били войните. За тази цел са били разпалвани и голяма част от етническите конфликти.

Древните римляни мотивирали агресията, като твърдяли че водят война против варвари.
През епохата на великите географски открития, Запада водил войни за цивилизиране на аборигени.
На днешно време се нарича война против тероризма или война против диктатори, така наречените Цветни Революции.

Прототип на поробване тематизира филмът на Мел Гибсън "Апокалипто/Apocalypto" от 2006 г.: Мъжете на победеното племе изпращат за жертвоприношение, а жените ги предлагат на пазара за роби. И възрастните жени, които могат само да готвят, ги пускат на свобода, след като никой не иска да ги купи.

Във филма "Троя" ("Troy") от 2004 год., режисьор Wolfgang Petersen, целта на войната - заграбване на злато и пр. скъпоценности, се тематизира в много сцени, в една от които Хектор показва тайния изход на съпругата си с думите: "Ако гърците успеят да влезат в града, ще избият всички мъже, децата ще хвърлят от стената на града и ще поробят жените".

Троянската война се е водила между 1194 г. и 1184 г. преди Новата Ера. Т.е. период, през който техническото развитие е било недостатъчно, човек да произвежда повече блага отколкото може да консумира и мъжете и децата на победената държава са били избивани.

През август 625 г. от Новата Ера, Мохамед се отправил към земите на Banū ʾn-Naḍīr / ‏см - بنو النضير‎ (семитско племе от епохата преди исляма) да води преговори. Banu Nadir се опитали по време на преговорите в Медина (днешна Саудитска Арабия) да убият Мохамед.

При последвалата война (‏غزوة الخندق) в 627 г. от Новата Ера (в Корана Sure 33), Мохамед побеждава еврейските племена Banu Nadir и Banu Quraiza. Заповядва да обезглавят всички мъже на победените, а жените и децата продава в робство. За себе си Мохамед задържа Райхана бинт Зейд бинт ʿАмр (араб. ريحانة بنت زيد بن عمرو‎‎), която до 627 г. от н.е. е била омъжена за al-Hakam от еврейското племе Banu Quraiza (араб. ‏بنو قريظة‎)

Според западни/израелски историографи, Райхана остава до края на живота си конкубина на Мохамед, тъй като не била искала да приеме исляма и да носи фередже, а искала да си запази юдаизма. Според ислямски източници, Райхана се омъжва за Мохамед и приема исляма.

Едва в по-късен етап на развитие, когато човек е можел да произвежда повече, отколкото може да консумира, човешкото общество е станало "по-хуманно" и хората воювали не за да избиват противниците си, а за да ги поробват. А жертвите през войните са били само страничен ефект.

Законодателството в робовладелското общество регламентира собствеността върху роби:
Правото на придобиване на роби, търговия с роби, отдаване под наем на роби, подаряване на роби и получаване на роби по наследство. Законодателството в робовладелското общество гарантира благополучието и просперитета на класата на робовладелците, основани на паразитиране върху класата на безимуществените - робите.

През последните 5000 години, робство е съществувало в много общества. Най-известните от тях са Древна Гърция, Рим, а в по-ново време Америка.


Още по темата:

Предпоставки за робство

Правен статут на робите
loading...
Робство при исляма

Условия на робски труд

Цена на роби

Собственост на робите

Освобождаване на роби в древността

Робство през 21-ви век

Разлика между робовладелски строй, феодализъм и капитализъм

Кораб за роби

Турско робство

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker