Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Пазар за роби в древен Рим
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Цена на роби

Според различни източници цената на робите в древен Рим варирала в зависимост от качеството, между 200 и 500 Денарии (лат. denarius) . Преведено на днешни пари 3000 до 8000 USD.

1/2 до 1 Denar е била надницата на прост работник в древен Рим, с които пари едно четиричленно семейство е могло да се изхрани един ден.

Един обикновен легионер е получавал месечна заплата 19 Денарии. Една таванска стая се отдавала под наем за 3 Денарии на месец. Чифт обувки стрували 3-4 Денарии. Един килограм телешко месо струвал 1/2 Денарий. Сравнено с 21-ви век, един обикновен българин при демокрацията с една надница може да купи два килограма телешко месо, толкова колкото и работниците в древен Рим. Но българите през 21-ви век освен за телешко месо, още трябва да плащат на задокеанските "инвеститори" от Веолиа Уотър, електроснабдяването, такстата за телефон и пр., за което римляните не е трябвало да плащат.

Иуда Искариот е предал Исус Христос за 30 Денарии - на днешни пари около US$500.

Цените на днешно време на жени от Източна Европа, които биват "устроени" на работа при победителите в Студената Война, също струват по няколко хиляди долара. По данни на немската полиция, сутеньори от Германия си набавят 15-16 годишни българки за работа в Германия на цена под 1000 евро.

По данни на Dan Popescu, експерт от организация за защита от СПИН "ARAS", цените за трансфер на румънки в европейските публични домове варират между 500€ и 2000€.

Малко преди Новата Ера в Рим, мъже-роби в идеална възраст достигали на търг до 2500 Сестерции (лат. sestertius), като цените силно варирали и понякога падали до 650 Сестерции. Докато цените за жени-робини практически не падали под 4500 Сестерции.

В един от главните пазари за роби в Древна Гърция - Делос (Δήλος), се продавали средно по 1000 роби дневно. В зависимост от квалификацията на робите, цената им била неколкократно по-висока, от цената за говедо или овца - 200-300 драхми. По-ценните роби достигали цената на малко имение. Най-скъпите роби в античния свят , както и на днешно време, са били красивите жени.

Според някои автори, през 412 год. пр. Хр., военопленници и роби се продавали по 20 драхми/глава, на Тисаферн.

200 години преди Новата Ера, един килограм маслини струвал 1 Солид (Solidus), един фазан струвал 200 Солид, една делва от най-хубавото вино 400 Солид. Остров Егина (Αίγινα), който се намира на 27 километра от Атина, бил продаден 200 години преди Новата Ера, за 720.000 Солид. Плячката от войната в Испания е възлизала на 5.760.000 Солид.

Един роб от мъжки пол, 200 години преди Новата Ера, се е продавал за 8000 Солид. Свободата си е можел да откупи за 24.000 Солид. Една робиня се продавала за 12.000 Солид, а откупувала свободата си за 2.400 Солид. Особено красива робиня се продавала за 168.000 Солид (1/4 от цената на остров Егина), а откупувала свободата си за 20.000 Солид.

Т.е. и в древността за жената е било много по-лесно да промени социалния си статус, отколкото за мъжа. Този факт поставя под съмнение и доколко жените-робини в древността, са се чувствали онеправдани. Относно емоциите, които са изпитвали жените в античния свят, може да се съди изхождайки от емоциите, които изпитват държанките на днешно време.
loading...
Дали робините в древността са се отвращавали от секса с робовладелеца или напротив - било им е приятно и са получавали лубрикация и оргазъм, се знае точно толкова, колкото 2000 години по-късно се знае кога секса с началника отвращава жените и кога им доставя удоволствие.

В Древна Гърция 400-та година преди Новата Ера, хетери изкарвали от секс до 10.000 драхми. По онова време една овца е струвала 10-20 драхми, една крава 50-100 драхми. А един работник в Акрополис получавал по една драхма на ден.

На днешно време не се назовава плячката от войните, назовават се само разходите. Войната в Ирак например, по официални данни струва 79.000.000.000 US-Dollar на САЩ. Втората световна война струва на САЩ 2,9 билиона долара и изважда САЩ от икономическата рецесия.

Колко излизат разходите за Студената война и каква е плячката, придобивана чрез западни "инвестиции" в животоподдържащи отрасли - вода, ел. ток, отопление, телекомуникации, обществен транспорт и пр. в Източна Европа, както и печалбите от източно-европейците, отишли на работа в строителството, промишлеността, селското стопанство и публичните домове На Запад, човечеството вероятно ще научи след 2000 години.

Факт е, че според Индекс за човешко развитие България през 1990 г. е заемала 27-мо място в света, а САЩ - 19-то място в света. През 2013 г. България заема вече 58-мо място в света, САЩ - 5-то място в света.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker