Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Astroturfing
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Astroturfing Astroturfing Astroturfing Astroturfing Astroturfing Astroturfing Astroturfing
Astroturfing

Кибервойната в интернет съществува, от както съществува интернет.
Победителите в нея не са простосмъртните, а състоятелните господа
и техните наемници.


Астротърфинг (англ. Astroturfing) е използване на високо технологични комютърни програми или специално наети платени ползватели, за манипулиране на общественото мнение в интернет.

Използва се за потискане на мненията на реални хора в уеб-форумите, за организиране на кампании в интернет, които целят да създадат илюзията, че голямо количество хора харесват нещо конкретно, респективно критикуват нещо конкретно.

Astroturfing се прилага за етаблиране на стоки или идеи, с предварителен сценарий за спор, в който противниците се конфронтират с имитат на масова обществена поддръжка.

Някои PR-агенции директно предлагат Astroturfing услуги. Цените варират между 30$ за 500 фенове във Фейсбук за период от 2-3 дни и 100$ за 2000 фена за период от 5-7 дни.

Организаторите на астротърфинга са корпоративни лобисти, вирусни маркетолози или полит-технолози, а също и тайните служби на авторитарни и тоталитарни режими, за разкриване на дисиденти и техните планове в социалните мрежи Facebook, Twitter, форумите в интернет и др. След "четвъртата власт" на средствата за масова информация, Astroturfing често се нарича "петата колона на интернет".

Всеки, който изрази критично мнение по форумите в интернет, относно господстващия режим, бива моментално бомбардиран от ругатни и обиди, от "здравомислещи граждани". Когато аргументите липсват, на помощ идват обидите, ругатните. Тези "здравомислещи граждани" в действителност са поддръжници на "50-центовата-партия", с множество Fake-Account. В българския нет-жаргон се наричат форумни ченгета.

В Китай астротърфинга се нарича Internet Water Army (网络水军, 網絡水軍). Според "The Guardian", в Китай работят около 300 000 астротърфера и получават за всеки пост във форумите в интернет по 50 цента хонорар (¥0.5). В Евросъюза, според британския вестник, форумните агенти получават по 5$ за пост. Говори се, че в България клакьорите по форумите получават по 1 стотинка на дума, според някои източници по 30 стотинки на постинг.

Cheng Chen от университета във Victoria (канадска провинция British Columbia) разработва софтуер, който да разпознава платените драскачи по форумите в интернет. Според него клакьорите пишат по-често от реалните членове на форума, тъй като им се плаща на ишлеме. Средно на всеки 2,5 минути.

В действителност разработваната програма издирва по зададени параметри, които според хипотезата на Cheng Chen са характерни за форумните агенти.

В българските форуми в интернет, на всяка критична за господстващите тема, се включват в дискусията средно по 10 участника (по статистика на Гугъл), което изчерпва възможностите на съвременните астротърфинг-софтуери.

На 16.11.2014, след мача Кубрат Пулев - Владимир Кличко, форумите в интернет, както и социалните мрежи, бълваха постинги по няколко в секунда, с разочарования от загубата на Кубрат Пулев, с хвалебствия за Владимир Кличко, някои дори с патриотичен патос, всички те с цел да се натяква на българите за загубения мач, респективно да се величаят поклонниците на американската политика. Подобни постинги за очерняне на Жерар Депардийо заляха интернет, когато той поиска руски паспорт.

Прави впечатление, че понякога програмата за астротърфинг вкарва руски думи, които вероятно преди 100 години са се използвали и в българския език. Руски (старославянски) думи се забелязват и в статии, написани в Уикипедия. Често постингите на роботите са общи фрази, които тематично не рефлектират изказванията на реалните ползватели.

През март 2011 год. хакери от Anonymous, успяват да копират и разпратят коресподненцията между американската охранителна фирма HBGary и правителството на САЩ. От кореспонденцията става ясно, че американското правителство е поръчало на HBGary "Persona Management Software", която програма генерира до 10 фалшиви онлайн-персонажи. Американското правителство поставя условие, инфилтрирането на самоличности-ментета в социалните мрежи, да не бъде лесно разпознавано от опитни ползватели и да могат ползвателите-ментета да бъдат "поместени" във всички краища на света, в услуга на американските военни.

От писмата на фирмата HBGary, стават известни и нейните клиенти: Department of Homeland Security и US Special Operations Command. Мениджърите на фирмата са работели за оръжейната промишленост - Northrop Grumman, както и за CIA, NSA и военното разузнаване - DIA.

Ползвателите-ментета биват програмирани да изказват мнения, да разпространяват дезинформация както и проамериканска пропаганда, да участват в дебати.

Според публикации на "Washington Times" и "Guardian", поръчката за "дигитални подставени лица" получава и друга фирма по име "Ntrepid". 2,78 милиона долара получава фирмата за построяване на села на Потьомкин за американските военни в интернет.

И подставените лица на Пентагона не трябва да пишат на английски, тъй като такъв род дейност в САЩ е забранена. Но на арабски, фарси, урду или български език, имат право да пишат. В чужбина би трябвало да е разрешено това, което в САЩ е забранено.

Според "Guardian", поръчката за Ntrepid е част от по-голям проект по име "Operation Earnest Voice", който има за цел водене на психологическа война.

През март 2011 американското списание "Forbes" публикува материал, относно продажбата на софтуер от американската фирма Booz Allen hamilton, на правителството на Азърбайджан. Програмата е в състояние да регистрира мними профили на несъществуваши хора в социалните мрежи, с помощта на които да разкрива истинските имена на дисиденти, които също под фалшиви имена си откриват акаунти.

Темата за Астротърфинг се появява от време на време в българските форуми в интернет. И само след минути, темата бива заключена от модератора, а IP-адреса на автора ѝ попада в черен списък (Banned by IP address).

Software за автоматично генериране на текс, съществува и легално: "eBay" например използва такава програма, за генериране на описание за стоките, които предлага.www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker