Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Асиметрична война
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Асиметрична война

Асиметрична война (наречена още нова война) е военен термин за водене на война, при която двете воюващи групи разполагат с различен военно-технически и военно-стратегически потенциал. В разговорния, ненаучен език, асиметрична война често се нарича партизанска война, а воюващите за по-слабата страна - терористи.
Американските войници в Корея
Американските войници в Корея


Характерно за асиметрично водене на война е, че по-силната страна разполага с такова военно преимущество, че при открити военни действия по-слабата страна няма никакъв шанс да оцелее. Тактиката на по-слабата страна е да диктува такива условия за военни действия, при които силната страна въобще да не може да използва оръжията си. Такива условия са налице, когато вражеските войски население) обитават една и съща територия. В идеалния случай враждуващите групи са от една раса. Тактиката на по-силната страна съответно е да диктува такива условия за военни действия, при които да може да използва оръжията си от дистанция.

На принципа на асиметричната война е и класовата борба, както и половия отбор, при които антагонистите разполагат с различен потенциал.

Когато САЩ и Великобритания съвместно с така наречената "Коалиция на желаещите" на 20.03.2003 г. в грубо нарушение на международното право нападнаха Ирак, бяха много учудени, че иракската армия не оказа никаква съпротива. Тактиката на иракчани бе, да пуснат безпрепятствено американците и британците да ги окупират, след което по малко, но всеки ден, да ги избиват в засада. Иглоубождащите операции, които аракчани провеждат и до ден днешен (2017), контролираните от САЩ СМИ интерпретират като акции на отчаяни самоубийци, които се били самовзривявали и избивали местното население.

В практиката по-силната страна в началото печели бърз успех, окупира по-слабата страна и инсталира марионетно правителство в нея, което подписва дългосрочни договори за отдаване националните блага на държавата окупатор. Например правителството на Ирак, в което някои от членовете му дори имат американски паспорти (علي عبد الأمير علاوي), подписва със САЩ договор за отдаване нефта на Ирак за 30 години на американски корпорации, за да може бензина в САЩ да е по-евтин от бензина в Ирак. Освен това колаборационисткото правителство договаря получаване на кредит от САЩ, за възстановяване след войната.

loading...
Въпреки, че по-силната страна в началото печели бърз успех, в дългосрочна перспектива щетите нанесени от постоянни "ужилвания" от по-слабата страна, могат да доведат до победа над многократно по-силния и многочислен противник.

"Gutta cavat lapidem non
vi sed saepe cadendo."

Publius Ovidius Naso,
epistulae ex Ponto 4, 10 5

"Капката вода пробива камъка
не чрез сила, а чрез постоянство."

Овидий - древноримски поет
(43 г.пр.н.е.-17 г. от н.е.)

По правило технологично по-силната страна цели светкавична война (Blitzkrieg), чрез интензивно използване на оръжия за масово унищожение, с цел да минимизира вътрешния политически и социален натиск.

В една завоевателна война, населението (и войниците) на по-силната страна, са често демотивирани да жертват живота си за нечии корпоративни интереси. Често военните на силната страна са наемници-психопати. А населението и войниците на по-слабата страна са по правило с по-устойчив манталитет, тъй като защитават собствените си интереси. Наемниците действат рационално, а защитниците на родината си действат емоционално.

За това основна цел на по-силната страна е да деморализира населението и войниците на по-слабата страна, чрез пропаганда и дезинформация , осмиване на религията на по-слабата страна, характерно за психологическата война.

От своя страна систематично провежданите "иглоубождащи" операции от по-слабата страна, водят до деморализиране, отчаяние и посттравматично стресово разстройство в ниските етажи на командния състав на военно-технически превъзхождащата страна.

Военните, както и цивилните представители на по-силната страна, за да се пазят са принудени да живеят изолирано на територията на по-слабата страна, да се ограничават от културния живот, от развлечения, от забавления с местните девойки, тъй като са обект на нападения - по всяко време и навсякъде.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Като ответна реакция, по-силната страна провежда мъчения (Waterboarding) и масови кланета над цивилното население на по-слабата страна, което води след себе си до още по-голям страх от отмъщение и още по-голяма изолация за представителите на по-силната страна.

Асиметричната война не се придържа към правилата и особеностите на конвенционалната война. При асиметричната война липсва обявяване на война, както и сключване на мир. Фронтова линия, полесражение и тил не съществуват, едновременно те са навсякъде. Военните не се различават от цивилните, а цивилните се превръщат във военни цели.


Още по темата:

Примери за асиметрични войни

Асиметрична война между половете
loading...
Военен бюджет

Победа в асиметрична война

Асиметрична война в изкуството

Асиметрична война в средствата за масова информация

Последствията от асиметричните войни за САЩ

Бойните групи на БКП

Война-дефиниция

Посредническа война (Proxy war)

Тероризъм

Военна повинност

Психологическа война

Стратегия на напрежение

Хибридна война

Интерпретиране на асиметрични войни от медиите Филм "Империя на доброто"

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker