Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Биографичен филм

Филм-биография (Biopic) е един от най-старите филмови жанрове. Биографичният филм разказва в разкрасена или измислена форма, живота на исторически личности. Авторите на филма си поставят за цел изпълнителите на ролите да приличат на техните първообрази както по характер, така и външно, с помощта на интензивна работа на гримьор-визажист.

За първи път понятието биографичен филм се използва в американското списание Variety през 1951 година.

В Biopic не трябва непременно да се разкаже биографията на реално съществуващата личност от момента на раждане, до момента на смъртта. Достатъчно е един или няколко периода от живота, да се обединят драматургически в един филм.

Основен критерий за биографичния филм е да се назове името на реалния човек. В повечето случаи става въпорс за лице от обществения живот.

През 2011 година излиза филмът "Двойник на дявола" - оригинално название "The Devil's Double", на режисьора Lee Tamahori. Биографичен филм за живота на старшия син на Саддам Хюсеин - Удей Хюсеин, който се подвизавал като председател на иракския олимпийски комитет (както Иван Славков - Батето в България).

Филмът разказва, как Удей Хюсеин спирал по улиците ученички и ги канел в колата си. И ако откажели, ги заплашвал. Както за Владимир Живков се говори, че карал офицери от УБО да спират на тротоара пред ВИТИЗ студентки и да ги канят на “оперативно кафе” и ако откажели им съобщавали че “ще съжаляват”. Говореше се, че Владко на Татко понякога прекалявал с алкохола и ставал груб. Предполага се, че една от жертвите на грубостта му, е телевизионната говорителка Татяна Титянова, която се "самоубила" като скочила от 17-етажния блок.

За Владимир Живков биографичен филм не се предвижда, вероятно защото тези които са му предоставили втора родина, са се трогнали от "патриотизма" на баща му Тодор Живков, да им предаде държавата си без бой.
Биографични филми:

"The Social Network" (2010), режисьор David Fincher
"Jobs" (2013), режисьор Joshua Michael Stern
"Ходорковски" (2011), режисьор Кирил Туши

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker