Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Лош късмет
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Мозъчна смърт

Мозъчна смърт, наричана понякога биологична смърт, е юридическа, псевдонаучна дефиниция за смърт (не диагноза!), въведена в медицината 1968 година във връзка с развитието на трансплантологията. Терминът дефинира необратим край на всички дейности на главния мозък, вследствие масивно измиране на нервни клетки, но в същото време запезени функции на всички останали органи.

Между 1968 г. и 1978 г. биват публикувани 30 различни критерии за дефиниране на мозъчна смърт, а по-късно изникват все повече. Като новите критерии имат тенденция да стават все по-малко стриктни от предишните.

"So tot wie nötig,
so lebendig wie möglich."

Professor Franco Rest

"Дотолкова мъртъв, доколкото
е необходимо и дотолкова жив,
доколкото е възможно."Преди 1968 г. този процес се е наричал клинична смърт. От клинична смърт някои хора са били спасявани и са живели дълго пълноценен живот.

С напредъка на медицината, някои от етапите на физиологичната смърт, които в миналото са били разглеждани като показатели за настъпване на окончателна смърт, вече се разглеждат като обратими и незадължително водят до смърт. С развитието на трансплантологията напротив, някои от етапите, които в миналото са били разглеждани като обратими, на днешно време се дефинират като необратими и водещи 100% до смърт.

В медицината няма 100% сигурна диагноза. А има и случаи, пациенти със сигурна диагноза на неизлечимо заболяване (например рак), да се самоизлекуват спонтанно.

Според органните лобисти, при поставяне на диагноза мозъчна смърт, вероятността лекаря да сгреши, е относително малка. Най-честа "грешка" е, на човек в кома да бъде поставена диагноза мозъчна смърт.

Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Мозъчна смърт

Доказване на мозъчна смърт
loading...
Кой е подходящ за донор на органи

Състояние мозъчна смърт

Донорство на органи

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker