Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Телевизията и радиото както и повечето изобретения, са съвместно откритие на учени от различни националности.

РадиоРадиото като медия се основава на три компонента: предаване, приемане и в частност звукозапис. За първи път задоволителен звукозапис реализира Thomas Alva Edison. На 18 юли 1877 откривателя успява да запише и възпроизведе човещки глас. Той исползува за това хартиена лента, покрита с парафин. Изговаря думата "Hello" пред мембраната, която с игла записва върху хартията. След като отново прокарва лентата през иглата, чува тихо своят глас "Hello". Няколко месеца по-късно конструира нов уред Phonograph, който се състои от стоманен валяк, върху който е опънато цинково фолио, служещо за носител на аудиоинформация. Върху него се намирала фуния с мембрана и игла.

Предаването по ефир се базира на откритията в областа на електромагнитните трептения на Heinrich Rudolf Hertz. На 7. Май 1895 руският физик Александър Попов демонстрира радио-предаване на разстояние 250 метра, като предава думата "Генрих Герц", откъдето идва и честването на деня на радиото и телевизията на 7 Май. През юни 1896 италиянецът Guglielmo Marconi патентира в Англия схемата на публикувания вече от Александър Попов радиопредавател.

В САЩ американският физик от сръбски произход Никола Тесла патентира също радиото, но се смята че през 1895 пожар унищожава приготвения от него радиоапарат.

През 1943 върховният патентен съд в САЩ решава, че Nikola Tesla е изобретателя на радиото. Александър Попов е признат за изобретател на парижския конгрес по електроника през 1900 година, но поради патента на Маркони и поради антиславянската политика на Запада, впоследствие е игнориран.

Първото политическо събитие, което е предадено по радио е Октомврийската Революция 1917 година.


Още по темата:

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

Откривателят на звукозаписа

История на БНТ

Откривателят на телевизиятаwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu Spider www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker