Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
кукувица
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Гнездов паразитизъм (brood-parasitism)

е широко разпространен в животинския свят. Случаите на гнездов паразитизъм при животни от един и същ вид не са добре изследвани, известни са само тези от различни видове, най-популярния от които е кукувицата.

В процеса на еволюция на организмите на Земята, гнездовият паразитизъм дава преимущество на паразитите, чрез спестяване от родителски грижи, да увеличат броя на потомството си, респективно води до намаляване на репродуктивната способност на гостоприемниците.

Ако на птиците-гостоприемници им провърви, разпознават чуждото яйце и го изхвърлят от гнездото или се преместват в друго гнездо. В случай че кукувицата забележи, че са ѝ изхвърлили яйцето, тя разрушава гнездото на "негостоприемните" домакини. В западните демокрации в законодателството не се предвижда инцидентна изневяра да се окачествява като вина и в случай че съпругът реши да се разведе, съда може да го осъди доживотно да плаща издръжка на неверната си съпруга.

Гнездовият паразитизъм съществува под две форми:
А.) Интраспецифичен гнездов паразитизъм
Б.) Интерспецифичен гнездов паразитизъм

При интраспецифичния гнездов паразитизъм, женската полага яйцата си в гнездото на друга женска от съшия вид. В някои случаи женската има и свое гнездо, в което също отглежда поколение. Този вид гнездов паразитизъм е трудно доказуем и все още слабо изследван.

Към интраспецифичния гнездов паразитизъм се причислява и клептопаразитизмът.

Интерспецифичния гнездов паразитизъм е винаги лесно доказуем. При него по правило се полага само едно яйце в чуждото гнездо и малките на гостоприемниците по правило са по-дребни от това на паразита. Това дава преимущество на паразита да изхвърли яйцата или малките на гостоприемника, за да остане единствен и да поглъща цялата храна.


Още по темата:

Кукувичи деца при хората

Законодателството и кукувичите деца

Гнездов паразитизъм при хората

Закон за кукувичите деца в Германия


www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu Spider www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени

eXTReMe Tracker