Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Капитализм Капитализъм

Лъскавите стоки на капитализма

Характерно за капитализма е производството на лъскави стоки, които трудещите се, т.е. тези които ги произвеждат, се възпитават постоянно да купуват.

Привличане вниманието чрез ярки цветове и силни контрасти не е откритие на капитализма. На този принцип е основан и един от методите на манипулиране поведението на гостоприемниците, при тяхното заразяване с паразити.

Leucochloridium paradoxum от групата на Digenea - плоски червеи, смукалници, които се хранят паразитно, е характерен пример за примамване на невежите. Червеят в началния си стадий - мирацидий, се развива в охлювчето Succineidae. Когато достигне необходимия стадий на развитие, за да премине в крайния гостоприемник - птица, червеят се изпъстря с ярки, контрастиращи цветове и с пулсиращи движения в тялото на охлюва (най-често в рогата му), привлича вниманието на птиците, които го мислят за гъсеница, кълват рогата на охлюва за да изядат "гъсеницата" и се заразяват с паразита.

Охлювът Succineidae - междинен гостоприемник, регенерира откъснатите от птицата рога, след което новите му рога отново се изпълват с узрели мирацидии, готови да бъдат погълнати от глупави птици.

Основното предимство на капитализма над комунизма е производството на лъскави стоки с импозантен дизайн, в противовес на стоките произвеждани при комунизма, които не целят реализиране на печалби, не играят роля на статус символи и не са привлекателни за невежите.

Друг характерен пример за манипулиране поведението на гостоприемника е Entomophthora muscae - гъбичка, която се развива у мухите.
Coitus
Entomophthora muscae

След заразяване на мухата, гъбичките се хранят с хемолимфата (телесните сокове) на насекомото. След 5-6 дни соковете привършват и гъбичката образува спори за понататъшното си размножение. Малко преди да умре, заразената муха се покачва на най-високото и видно от всякъде място. Коремът ѝ се подува, краката ѝ се разкрачват. Щедро предлагащият се подут корем, се възприема от другите мухи като по-секси. Даже умрялата муха с такъв корем, ги привлича повече от живата и те копулират с нея, при което се заразяват.

Държавите с капиталистическа форма на управление, поради бляскавата им фасада, се възприемат като по-привлекателни, от тези със социалистическа форма на управление.

През 1990 г. в прибалтийските републики от Съветския Съюз, рускоезичното население наравно с местното население, на референдум гласува за независимост от Русия. Малко след това латвийци, литовци и естонци де факто лишават руското население от граждански права.

4.май 1626 год. се смята за датата, на която се е осъществила най-неизгодната сделка в историята на човечеството. Холандецът Peter Minuit купува от индианците, срещу лъскави копчета и стъклени перли на стойност 24 Dollar (преведени на днешни пари) остров Манхатън. 364 години по-късно САЩ купува Източна Европа срещу обещания за собствен бизнес, свобода в потребителския избор и свободно придвижване зад граница.

Това, което не можеш да купиш и за големи пари,
можеш да получиш безплатно с големи лъжи
.

Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Разлика между робовладелски строй, феодализъм и капитализъм

Пазарна икономика

Пост-капитализъм

Животът при социализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker