Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Бойна група

Бойните групи са въоръжени неголеми групи, организирани от БКП за водене на асиметрична война, срещу васалното българско правителство, през периода 1941- 09.09.1944 година , под управлението на Борис Сакскобургготски.

За разлика от партизанските отряди, които действали по планините и горите и на които американски самолети пускали с парашут оръжия и продоволствия, бойните групи са били съставени от трима до шестима участника начело с командир, действали предимно в столицата и използвали леко въоръжение - пистолети и ножове.

Отначало в бойните групи е имало само по един участник въоръжен с пистолет. По време на акции те се въоръжавали, с оръжието на убития противник. По данни на полицейските архиви, само през първата година на акции,бойните групи са извършили 260 диверсии и саботажи, т.е почти всеки ден.

Най-известните от акциите на бойните групи са взривяването на 22 август 1941 г. във Варна на влакова композиция с бензин, предназначен за нацистите на Източния фронт.

Опожаряването на 19 септември 1942 г. в София на склад с кожуси, предназначени за нацистки войници.

Взрив на кораба "Шипка" на варненското пристанище през септември 1941.

Подпалване на склад за дрехи, предназначени за нацистите, на улица "Фердинанд" в София на 05.11.1942.

Подпалване на фабрика "Сълза" в София на 07.11.1942.

Бойните групи убиват генерал Христо Луков - ръководител на младежката фашистка организация "Съюзът на българските национални легиони" (СБНЛ), убиват полковник Атанас Пантев, който осъжда 18 комунисти на смърт, убиват народния представител Сотир Янев и полицейския агент Никола Христов-Кутуза - всичките лакеи на нацистките военнопрестъпници.

В онази епоха, нацистките войски пристигат в България не като победители и поробители, а като съюзници, на които управляващия България елит, разчитал да възстановят териториите заселени с етнически българи, от които България я лишава Запада на Берлинския Конгрес 1878г.
Нацисти се гощават Нацисти се гощават
Нацисти се гощават

Свидетели разказват, че българското население гладува по време на войната, а в същото време германски войници пазаруват в България с банкноти от 500 лева, стоки по за 20 - 30 лева, при което даже не си искат ресто.

Свидетели разказват, че германските войници изкупували на "Женския пазар" в София всичко, например купували огромно количество яйца, след което ги чупели и пълнели в дамаджани, които запечатвали с червен восък и изпращали по влака за Германия, да хранят семействата си. Това провокирало възмущение сред гладуващото българско население и съответно симпатия към комунисти и партизани.
Нацисти се гощават
Нацисти се гощават

Докато по време на Втората световна война, бойните групи на БКП са били съюзници на САЩ, то на днешно време дори спомена за тях трябва да бъде заличен. Пропагандата на неолибералите, окачествява бойните групи, като терористи, които чрез политически убйиства и саботажи, целяли дестсабилизация на подкрепата на законното българско правителство за германските войски.

За разлика от съвременните терористични формации на НАТО - "Гладио", които отвличат, взимат заложници и убиват деца и невинни хора, за бойните групи на БКП не са известни случаи на пострадали, даже по невнимание, цивилни граждани - така наречените колатерални щети.
Нацисти се гощават
Нацисти се гощават

Спорен е въпросът, доколко може да се счита законно правителството на Борис Сакскобургготски, който не е избиран от народа, забранява всички политически партии, а министрите лично той си ги избира. Освен това Борис Сакскобургготски поставя България в услуга на престъпници срещу човечеството, изпраща окупационни войски в Югославия и Гърция, които участват в депортацията на евреи в концентрационните лагери.

Поради страх на господстващите, някой да не последва примера на бойните групи от онова време, полицейските архиви от онази епоха все още не са предоставени на обществото и няма официални данни каква част от участниците в бойните групи са били заловени или убити от полицията. Самият факт, че архивите все още не са разсекретени, говори за успеха на бойните групи и липсата на компрометиращи ги факти.


Още по темата:

Хайдушко движение

Асиметрична война,


Филми, тематизирщи Бойните групи на БКП:

"Черните ангели" (1970)

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker