Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!


Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Чорбаджия
Думата Чорбаджия от турски - çorbacı, има няколко значения:
В Османската империя чорбаджия е бил военен чин в еничарския корпус, съответстващ на днешния чин полковник.

В широкия смисъл думата чорбаджия се употребява в късното средновековие по българските земи, като чорбаджии са се наричали богати търговци, лихвари, бирници. А след освобождението от Османско Робство и едри земевладелци. През средновековието земята е била единственото благо и съответно е принадлежала само на османите. Привилигированите българи, които по-късно наричали чорбаджии, са били лихвари и бирници, които помагали на турците в събирането на данъци и ангария.

При социализма се употребява думата баровец, като синоним на чорбаджия.

По време на прехода към демокрация и пазарна икономика чорбаджии са така наречените "мутри", които събират рекет, а след приемането на България в Евросъюза, мутрите мутират в бизнесмени. Българските бизнесмени, наричани от СМИ за благозвучие магнати и олигарси, всъшност са лакеи - подставени лица, които помагат на чуждестранните "инвеститори" в събиране парите на хората под формата на такси за вода, електричество, отопление, телефон, обществен транспорт, както и приходите от хотелите по черноморието и ски-курортите .

Според някои автори думата чорбаджия произлиза от думата чорба. Вероятно през онази епоха е било престиж да ядеш чорба, както при демокрацията е престиж да се возиш в западна марка кола.

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker