Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Разделение на труда

Разделение на труда е процес на диференциране на трудовия процес и разпределението му между много хора: Семейства, предприемачи, организации, нации или наднационални корпорации.

Необходимо условие за разделението на труда е координация на частичните операции. Разделението на труда предизвиква зависимост и загуба на суверенитета на отделните изпълнители. Но разделението на труда предизвиква и по-голяма ефективност.

Краят на Студената Война открива възможности за глобално разделение на труда. На днешно време е възможно да живееш в една държава, да работиш за работодател от друга държава, а самия работодател да е от трета държава.

След унифицирането на Европа в еднополярен свят, се забелязва тенденция, западните индустриални държави все по-малко да инвестират в производство на стоки, а да "инвестират" в животоподдържащите отрасли - вода, ток, отопление, телекомуникации, в слабо развитите държави.

Фалирането на Grundig, Telefunken, AEG, упадъкът на Ampex, се компенсира с "инвестиции" във водоснабдяването и енергетиката на "съюзниците". Фалиралите предприятия като General Motors, САЩ ги спасява единствено, за да не попаднат в ръцете на враговете на "Новия световен ред - Китай или Русия.

В условията на международно разделение на труда, Япония и Корея инвестират в иновативни технологии, особено в електрониката, но от години Япония страда от дефлация.

От възникналия скандал през декември 2014 г., става ясно че в Индия се провеждат фармакологични експерименти със живи хора, за изпробване на нови медикаменти. В индийския град Хайдарабад (హైదరాబాద్) се помещава фирмата "GVK Bio", за която френски експерти са установили, че е фалшифицирала резултатите от проведените тестове.

Китай инвестира в производство на всякакви стоки за потребление.

Западна Европа продължава производството на все още конкурентноспособните леки коли, наложили се като символи за социален статус.

САЩ се концентрират върху информационните технологии - Facebook, Google, Skype "Flame", "Stuxnet", "Regin", пропагандните филми, като основни дистрибутори на масовата култура.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Но класическите инвестиции на САЩ си остават пропаганда и военни бази по целия свят. Военният бюджет на САЩ е по-голям, от военните бюджети на всички останали страни по света, взети заедно.

Виктория Нюланд, отговаряща в Държавния департамент на САЩ за Евразия, дава изявления на пресконференция на 13.12.2013 г., за похарчените над 5 милиарда долара, за преврата в Украйна.

"Since the declaration of Ukrainian independence
in 1991, the United States supported the Ukrainians
in the development of democratic institutions and
skills in promoting civil society and a good form
of government - all that is necessary to achieve
the objectives of Ukraine’s European. We have
invested more than 5 billion dollars to help Ukraine
to achieve these and other goals."


Victoria Nuland - "Democratic Institutions"
International Business Conference at Ukraine in
Washington – National Press Club – December 13, 2013


В условията на международно разделение на труда (глобализъм), за малките държави става нерентабилно да инвестират в собствено производство, след като някъде по света всичко се произвежда евтино. Последствието от занемъряване собственото производство е унищожаване на собствените специалисти и собствените идеи. Творчеството се заменя с консумация.

В България не се инвестира в промишленост. Българите се квалифицират в сферата на обслужването. Образователните институти се трансформират в овеселителни комплекси. Например Студентски град в столицата, който по времето на комунистическата диктатура е осигурявал база за образование, в условията на демокрация осигурява база за развлечение.

Според зам.-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков над 60% от заетостта в България е в професии с ниска квалификация - строителство, търговия, услуги, охранителна дейност. По думите на проф. Петър Иванов (цитиран от БТА), 80% от работодателите в България са с начално или средно образование.


Още по темата:
Разделение на труда в семейството


www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© Копиране на материали от уебсайта е разрешено само с указване на източника.


eXTReMe Tracker