Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Разходи за образование при социализма

При социализма образованието било безплатно. Голяма част от студентите получавали стипендии в размер на 70%-80% от минималната заплата. Получаването на стипендия при социализма се определяло от успеха на студента и дохода на родителите му.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


За децата от привилегированата прослойка от социалистическото общество, съществувала възможност за по-солидно финансиране на образованието им. С тях предприятия сключвали договор, при което на студента изплащали стипендия в размера на средна месечна заплата, а студента се задължавал след завършване на образованието си, да работи в съответното предприятие 3 години. Няколко месеца след започване на работа по такъв договор, със заповед на генералния директор на предприятието, договорът бивал анулиран и новопостъпилия освободен от тежестта.

Студентите имали възможност да се хранят в студентски стол за 0,50 лв. - цена 1988 година. В студентски стол можели да се хранят не само студенти.


Още по темата:

Как живееха хората при социализма
loading...
Училището при социализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker