Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Право на първата брачна нощ
Василий Поленов (1844-1927) - "Право на Сеньора"
(Невестата я водят при феодала, да я обезчести, бел.ред.)
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Право на първата брачна нощ

За разлика от робовладелския строй пардон античния свят, когато робовладелеца е имал право да се ползва от съпругата на своя роб когато си пожелае, през средновековието феодалът имал право, когато негов крепостен се женел, само на първата брачна нощ с младоженката, при което я лишавал от девственост.

Ius primae noctis:
на немски: Recht der ersten Nacht, Herrenrecht;

на френски: Droit de seigneur, Droit de cuissage,
Droit de prélibation
;

на английски: The lord's right;

на португалски: Direito da primeira noite;

на баски: Lehen gaueko eskubide;

на еврид: זכות הלילה הראשון;

на китайски: 初夜權;

на испански: Derecho de pernada;

на фински: Ensiyön oikeus.

Най-ранни доказателства за "Право на първата брачна нощ", датират от 3000 години преди Новата Ера, в царството на Шумерите: Гилгамеш - Глава 2, ред 144.

От тринайстото столетие, Ius primae noctis е неразделна част от европейското средновековие.

Френският историк Jacques-Antoine Dulaure в своята книга "Histoire critique de la noblesse", която се отпечатва през 1790 год., изразява мнението, че много феодали се ползували от "правото на първата нощ", което доказва с много документи от онова време.

Samuel Sugenheim в книгата си "Geschichte der Aufhebung der Leibeigenschaft und Hörigkeit in Europa" от 1861, цитира указ от 1486 г., който третира правото на първата брачна нощ. Според документи от френския етнограф Пиер Горден, феодалите дефлорирали през годините, хиляди младоженки.

Испанският крал Фердинанд II Арагонски забранява през 15-ти век с негово съдебно решение, прилагането на Ius primae noctis, поради опасността от разрастване на антифеодалните въстания в Испания по онова време. Кралете и феодалите са били едновременно и полицаи и съдии. В съдебното решение на Fernando de Aragón „el Católico“, правото на първата брачна нощ, се окачествява като злоупотреба.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Темата за девствеността по време на социализма се инкриминира, тъй като според социалистическия морал жената не е стока и към нея не могат да се предявяват претенции да е "запечатана" и да не е "ползвана".

Правото на първата брачна нощ, не е откритие на човека. В животинския свят съществува под формата на гнездов паразитизъм на кукувицата. Ако им провърви, птиците-гостоприемници разпознават чуждото яйце и го изхвърлят от гнездото или се преместват в друго гнездо.

Ius primae noctis е причината, поради която хората през средните векове лишавали от наследство първородното си дете. В някои държави съществува поверие, че жената ражда първородното си дете, което прилича на мъжа, с когото жената в миналото си е имала голяма любов - деца на любовта. Жените не успяват да се омъжат за този, когото най-много харесват и решават да пробутат дете от него на онзи, който е най-навит да се ожени за тях.


Още по темата:

Феодализъм, средновековие

Жизненият стандарт през средновековието
loading...
Култура през средновековието

Феодализмът в България

Търговия с роби през средновековието

Право на първата брачна нощ

Фридрих Енгелс за Ius primae noctis

Ius primae noctis в изкуството

Право на първата брачна нощ в България

Съвременна интерпретация на феодализма

Разлика между робовладелски строй, феодализъм и капитализъм

Кораб за роби

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker