Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Анимационни филми

В историята на киното, първият автор на анимационен филм се смята французина Émile Reynaud, който през 1877 създава рисувания филм с помощта на Praxinoskops - предшественика на Кинематографа. Първият български професионален рисуван филм е филма „Юнак Марко“ от 1954 г. на Тодор Динов Георгиев.

Анимационните филми могат да бъдат както филми за възрастни, така и филми за деца.

Според някои детски психолози, американските анимационни филми за деца, имат стратегическа цел да дезориентират децата. Женският образ в приказките на всички народи на земята, според тях е образа на майката, за разлика от американските филми за деца.

Например във филма "Красавицата и Звяра" женския персонаж афишира страх и отвращение към чудовището, който се смекчава след демонстриране на богатството му и постепенно преминава в симпатия. Само в съвсем кратки сцени от филма (по-кратки от секунда) - така наречения 25-ти кадър, се интерпретира образа на жената-майка като дебела, грозна и бедна, а ако е и многодетна, то тя провокира отвращение. Паралелно се демонстрира образа на жена, която няма деца и е вечно млада, красива и богата.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Във филма "Winx Club", женските персонажи са в секси костюми и в постоянна война с мъжете - феминистка антиутопия. Според съобщения на родители, дъщерите им след продължително гледане на "Winx Club", започнали да бият момчетата в детската градина.

В комютърните игри и филмите, женският образ е лишен от романтизъм и безкористност. Жената е в предизвикателно облекло, с добре развити женски форми, които умело ползва. Във филма "Том и Джери" поведението на женския персонаж, е поведение на вулгарна уличница. Героят лежи на скута на приятелката си или тя лежи по корем, с предизвикателно щръкнал задник и свито в коляното и повдигнато краче.

Според тези детски психолози, целта на такива филми е да замени отношенията между мъжа и жената на база любов и уважение, с отношения основани на сексуално партньорство. А сексуалното партньорство не предполага създаване на семейство и продължение на рода. От гледна точка на детските психолози, ранното насочване интересите на детето в сферата на сексуалните отношения, води до трудности в бъдеще за създаване на постоянна връзка с противоположния пол, впоследствие и семейство.

Героините от американските анимационни филми за деца, са в блестящи, отровно ярки цветове, което възпитава децата да реагират на блясъка.

Според общоприетата в Западна Европа драматургия, във филмите насочени към детската публика, проблемите на края на филма не се разрешават с насилие и не триумфират тези, които упражняват насилие. А в Германия даже и за възрастни, са забранени филми, които възхваляват или оневиняват насилие.
Известна е сцената от филма "Шрек", в която героинята подлъгва птицата и с иронична усмивка помпозно я умъртвява, след което изяжда яйцата ѝ. Съдизмът, подлостта и предателството се възхваляват.

Женските персонажи в анимационните филми са с изкуствени, стерилни лица, които се превръщат в естетически стереотип. Пропорциите на Барби например са 99-46-84 cm, което създава комплекси за малоценност у момичетата. Според изчисленията на учените, жена с размерите на Барби, не би могла да съществува, защото няма да има достатъчно място в тялото ѝ за всички органи.
Според западноевропейските критици, Барби е символ за повърхностност, тя работи, има собствена кола и къща, но няма деца и мъж. На Барби е кръстено психично заболяване "Barbie-Syndrom": Жени, които искат да изглеждат като Барби, се подлагат на тежки диети и многобройни пластични операции.

В съзнанието на децата се оформя идеал, на когото те подражават. Момичетата се стремят да изглеждат така, както не е възможно да изглеждат, а момчетата се възпитават да търсят момичета с такава външност, каквато не съществува. Смята се че системното гледане на такива филми, води до угасване на инстинкта за продължаване на рода. Детските психолози го наричат информационна стерилизация.

С една атомна бомба можеш да унищожиш населението на един град.
С една голяма лъжа - населението на половин Континент.


Информационния геноцид все още не е престъпление.

През Септември 2003 куклата Барби се забранява за продажба в Саудитска Арабия, тъй като не съответства на ислямския морал. Арабският свят се оказва резистентен към "културните ценности" на цивилизацията. И арабите не са на прага на демографска катастрофа, както българите.

Но не само филми с герои с идеализирана външност, оказват негативно влияние на инстинкта за размножаване. Филми, които тематизират романтична и безкористна любов, също насаждат илюзии, към които зрителите се стремят, а в реалния живот никога не постигат.

По данни на Централно Разузнавателно Управление на САЩ, през 2011 година България вече е свотевен шампион по намаляване на населението. Според Deutsche Welle ниската раждаемост била присъща за богатите хора, следователно България е най-богатата държава в света.

В американските анимационни филми за деца и не само за деца, както и компютърни игри, женският образ често е обладан от агресия, злоба и изключителна физическа сила - атрибути характерни за супермена: "Lara Croft-Tomb Raider", "Matrix", "Underworld: Awakening" ("Подземен свят: Пробуждане"), "Salt" ("Агент Солт") и пр.

Според детските психолози, цели се сексуална дезориентация на подрастващото поколение, с цел намаляване на раждаемостта - основната идея и във филми като "Endgame" на Alexander Emerick Jones. Освен това жена, която поема функциите и на мъж, възпитава неуважение към мъжете, което оказва неблагоприятно вияние върху създаването на семейство.

Толериране и демонстриране на хомосексуализъм в обществения живот цели същото. След като известни артисти и даже министри са хомосексуалисти, значи това е правилно и децата започват да подражават.

Въпреки че критиките са основно от руски, детски психолози, насочени към американското кино, в самата Русия също се произвеждат "възпитателни" анимационни филми.

През 2011 година излиза високобюджетен руски анимационен филм "Кукарача 3D" на сценариста Амет Магомедов и режисьора Армен Адилханян. Действието се развива в корпуса на компютър, в който живеят група хлебарки и мишката Хвост. Диалозите между протагонистите, интонацията с която се смеят, създават усещане у зрителя, че се намира в компанията на безпризорни, улични деца - наркомани . Едно от момчетата се подготвя за първа любовна среща, а по-старшия на групата го съветва:

"- На чем ты ее повезеш?
- Мы пойдем просто пешком.
- Это ты называеш любовю? Ты должен имет кабриолет. Чем ты будешь ее угощат?
- Ну она плачет.
- Любая женщина плачет, пока ее дашь пожрат."


"- На какво ще я возиш?
- Ние просто ще тръгнем пеша.
- Това ти го наричаш любов? Ти трябва да имаш кабриолет. С какво ще я черпиш?
- Ами какво да я черпя, тя постоянно се цупи.
- Всички жени се цупят, докато не им дадеш да плюскат."


И докато един зрял човек, ще възприеме идеята на авторите, като просташка шега, то 10 годишно дете ще повярва, че без кабриолет и без черпене - няма любов. 10 годишно дете няма да се досети, че филмите се финансират от лобисти на автомобилната индустрия, лобисти на производители на бижута и женски аксесоари, лобисти на ресторанти, нощни клубове и пр.

Очевидно в условията на глобализация и производството на филми за деца се финансира от едно място.

Понякога филмите за деца целят "само" поощряване на пазара. Такъв е случаят с немския филм "Prinzessin Lillifee". Coppenrath Verlag започва акцията с мърчандайзинг-продукти за деца. Първоначаслно започва с книги, списания, след това Pop-Musical за деца и възрастни, после филм, втори филм и сериал за телевизия. Немците го наричат "Der rosarote Kinderwahn" - "розовата детска лудост".

Вследствие успешното манипулиране на децата, издателството Coppenrath Verlag от Мюнстер предлага повече от 350 различни артикула. До този момент са продадени около 750 000 артикула.

Немски детски психолози откриват в предучилищна възраст, изживяване на ролеви клишета при децата. Светът бива подреден и сортиран. Жени, които в детска възраст често са играли на принцеси, страдат по-често от депресия, поради занижена самооценка и комплекси за малоценност.

Спорен е въпросът доколко женския образ в народните приказки, винаги е образа на майката, както твърдят руските, детски психолози. Така например в приказката "Пепеляшка", женският образ възпитава смирение със съдбата си. Cinderella-Комплекс се нарича бездействието на жената, която стои в пепелта, страхува се да бъде независима и чака да дойде принца за да реши проблемите ѝ. Colette Dowling описва за първи път през 1981 година Пепеляшка-Синдром.
Архетипа Пепеляшка превъплащава американската мечта.

В много други известни приказки, като например Червената шапчица, Хензел и Гретел, Приключенията на Алиса в страната на чудесата, Цар Дроздобрад, Снежанка и седемте джуджета и пр., женският образ не непременно е образа на майката и не възпитава семейни ценности. Малката русалка на Андерсен не завършва със стандартния Happy End, затова пък реалистично интерпретира отношенията между мъж и жена с различен социален статус и възпитава реалистично и трезво самосъзнание.

Спорен е въпросът, доколко тези, които финансират филмите за деца, имат за цел редуциране населението на земята. Паразитите нямат за цел намаляване числеността на техните гостоприемници. По-скоро богатите педофили имат нужда от разкрепостени деца с наивни родители. А в общество с пазарна икономика, медиите имат "благородната" задача да възпитават децата, съобразно търсенето на пазара. Още преди 10 000 години хората са знаели, че е по-лесно да отглеждаш свине, отколкото да ги ловиш в гората.

И ако анимационните филми са за най-малките, то за по-големите има списания, вестници, от които тинейджърите научават как някоя известна българка-модел, имала гадже с частен остров и получила за рождения си ден подарък Порше. И как българските проститутки в чужбина държали най-високите цени.

Характерно за Културата на знаменитостите е да оневинява последствията от употреба на наркотици. В много филми се демонстрират герои, на които консумацията на наркотици не им пречи да водят нормален живот. А във филма "Limitless"/ "Високо напрежение" 2011 на режисьора Нийл Бъргър, наркотик има чудотворна сила и при умерена употреба дори влияе положително.

И докато в "Limitless" на Neil Burger се инвестират милиони, за да придобие статуса на Blockbuster, то филми като "8-pallo" от 2013 г., режисьр Aku Louhimies, провокиращи отвращение към средата на наркодилъри и наркомани, остават без реклама. Такива филми са само възпитателни но не развлекателни, тях никой не ги гледа.

Възхваляване или оневиняване на насилие в произведения на изкуството е забранено със закон в Германия и повечето цивилизовани страни. Възхваляване или оневиняване на последствията от приемане на наркотици все още не е наказуемо деяние.
Нацистки войник възпитава руски деца, като ги черпи с цигари
Нацистки войник черпи руски деца с цигари


Паралелно с производството на филми за аргатите, се произвеждат и филми за чорбаджиите. Тази категория филми развиват въображението на децата и възпитават добродетели. Филми като Bimble's Bucket, се излъчват само по платена телевизия Pay-TV и не могат да бъдат "качени от интернет" като пиратски копия, тъй като не се финансират от педофили, сутеньори , търговци на наркотици, лобисти и гео-стратези на Пентагона.

Спорно е и доколко ранното започване на полов живот, води до трудности в бъдеще за създаване на моногамна връзка и семейство. Не рядко хора започнали късно полов живот, се стремят да наваксат "пропуснатото", чрез честа смяна на партньори.

Научни изследвания в обширни области на медицината, психологията, философията, датират още от древността. Първите научни изследвания в областта на сексологията, датират от 1960-те години на 20-ти век, от американците William Howell Masters и Virginia Johnson. Не защото човечеството не е имало интерес към тази област, а защото именно в областта на човешката сексуалност, хората най-много лъжат. Сериозни статистики относно ранното започване на полов живот и отражението му върху семейството, не съществуват. Както не съществуват и статистики, кога жените получават лубрикация или даже оргазъм - когато мъжът има широки рамене или когато има широк автомобил. И дали жените мастурбират, поради претоварената им програма с мъже със широки коли и не им остава време за мъже със широки рамене.

Анимационните филми за деца са фундаментален компонент на масовата култура. Разпространявани основно чрез средствата за масова информация, те играят важна роля за подмяна на националните традиции и национална култура, с масова култура. Масовата култура наравно с (липсата на) религия, ще играят решаваща роля във войните на бъдещето.


Още по темата:

Влияние на американските анимационни филми

Драматургически особености на филмите за деца

Американци изобретиха най-мощното оръжие на 21-ви век

Жанрове в Киното

Рецензии за филми
loading...
Влияние на киното върху човешката психика

Българското кино

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euSpiderwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker