Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Джордж Оруел

Ерик Артър Блеър (Eric Arthur Blair) известен под псевдонима Джордж Оруел, понякога и като H. Lewis Always, е световно известен британски писател и есеист. Най-популярен е с два романа, писани към края на живота му: „Фермата на животните“ (Animal Farm: A Fairy Story), която се разпространява в Европа и САЩ, с цел борба с комунизма.

"1984" е най-значимото му произведение, което оказва влияние на по-късните литературни произведения от научната фантастика. В съвременната световна култура трайно са пренесени персонажът на "Големия брат" (Big Brother) и понятия като "Големият брат гледа" (Big Brother is watching you), "Двойно мислене" (Doublethink), "Нов-говор" (Newspeak), "Стар-говор".

Джордж Оруел е роден на 25 юни 1903 в Мотихари/Индия, по времето когато тя е била част от Британската империя. През 1921 г. завършва Итънския колеж. По-късно живее във Великобритания и други части на Европа. Неговото първо художествено произведение е публикувано през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. Взима участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франко. През Втората световна война той води програма срещу фашизма по ВВС. George Orwell умира на 21 януари 1950 в Лондон, от туберкулоза.

През 2007 година се намират доказателства, че Джордж Оруел е работил в специален отдел на британското външно министерство, основан през 1948 за борба с комунизма (Information Research Department (IRD). През 1949 година Джордж Оруел предава списък с имената на 38 писатели и хора на изкуството, които имат склонност към леви убеждения. Болшинството от тях са били журналисти, между които и актьори като Michael Redgrave и Чарли Чаплин. Всички от списъка, са се изказвали положително за комунизма или Съветския Съюз.

Copyright:www.aliceswonderland.euПоради подозрение за симпатии към СССР , след едно от пътуванията на Чарли Чаплин до Европа през 1952 година, му е било забранено да се завърне в САЩ.


Термини от произведенията на Джордж Оруел:

Новговор

Unperson

Damnatio memoriae

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker