Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Newspeak

Понятието Новговор (Newspeak) води началото си от романа на Джордж Оруел "1984" и характеризира език, който поради политически съображения, изкуствено се модифицира. Целта на управляващите е да ограничат богатството на езика, като намалят броя и нюансите на думите, с цел да ограничат комуникациите между отделните граждани и да улеснят тяхното контролиране.

Чрез Newspeak трябва населението така да се манипулира, че даже да не му хрумват идеи за революция, поради това че няма подходящи думи, с които да може да изрази такова действие.
На метода НОВ-ГОВОР се обръща голямо внимание в съвременна демократична България. За тази цел "историци" модифицират българската история. Отричат Баташкото клане, отричат Въстанието на Ивайло. Отричат селския произход на Цар Ивайло - българите трябва да забравят, че бедните някога са управлявали!

Българите трябва да забравят думи като въстание, бунт, Балкан, партизани, робовладелско общество, лицемерие, експлоатация, класова борба! Всички тези думи, според "Newspeak" са "Престъпмисъл". За целта се ретушира националния химн на България. Предлага се ретуширане и на стихотворенията на Христо Ботев.
loading...
Принципът на манипулиране на езика, с цел манипулиране на общественото мнение, е бил актуален през всички епохи. Преди 500 години думата колонизиране е била заменена с думата цивилизиране, на днешно време вместо колонизиране, се употребява думата демократизиране.

Министерство на Войната се преименува в министерство на отбраната.

Министерство на излишъкът (engl. Miniplenty) се нарича министерство на икономиката.

Пропаганда се преименува на Пиар индустрия.

Изтребването на евреите във фашистка Германия, се е наричало решаване на еврейския въпрос.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Нападение върху държава с цел заграбване на природните ѝ ресурси, се нарича хуманитарна помощ за населението ѝ.

Кредитите се наричат помощ. "Помощ от МВФ", "Германия отпуска помощи за Гърция", "Еврофондовете помагат на България".

Слугинаж на васални държави се нарича партньорство.

Кръстоносните походи през средновековието, са преименувани на днешно време във Война срещу тероризма.

Инсталиране на военни бази в една държава не се нарича окупация, а мерки за безопасността ѝ. А покорената държава не се нарича васал, а съюзник.

Мероприятие за стягане на аргатите се нарича финансова криза.

Концентрационен лагер се нарича военен затвор.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker