Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Блага
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Благо

Благо в икономическата наука е обобщено понятие за предмет, който служи за задоволяване на човешки потребности. В тесния смисъл под понятие благо се разбира икономически продукт или стока, цената на която се определя от дефицита ѝ. Става въпрос за благо, което не е на разположение по всяко време и навсякъде и не е в желаното количество и качество.

Единственото благо, което е навсякъде, практически с еднакво качество и на разположение по всяко време е въздухът, поради физическите му свойства. Но даже и въздуха, управляващите вече контролират: На затворниците в Гуантанамо се дозира въздухът, като ги подлагат на Waterboarding.

Атрибут на благата е свойството им да служат за размяна и да имат цена.

Познанията на човечеството и обществените блага на Земята, прогресивно се увеличават. Ако за периода 1800 год. - 1900 год. на човечеството му е трябвало 100 години за удвояване на научните познания, то от 1900 до 1950 вече е било необходимо само 50 години. На днешно време всеки 15 години се удвояват научните познания, а в компютърния бранш, биотехнологиите и генните манипулации на всеки 5 години.

С удвояване познанията на човечеството и последвалия технически прогрес, се удвоява и натрупването на блага на Земята. Натрупването на блага не води до подобряване или облекчаване живота на населението, не открива нова перспектива за просперитет. Както механизацията и автоматизацията в животновъдството, не облекчава живота на добитъка и не открива перспектива за животните да живеят свободно, да не биват кастрирани и клани. Напротив, животните принудително приемат хормони, антибиотици и химикали. От тях се изиква все по-бърз растеж и угояване. Все по-голямо количество добитък бива развъждан на все по-малко пространство.

Паралелно с увеличаване благата на Земята, се увеличават богатствата на една тънка прослойка в така нареченото демократично общество - прослойката на богатите. А бедните относително и абсолютно все повече обедняват - ефекта "Червената Царица".

Ако през 1960 година бедните в Западна и Източна Европа са били в състояние за 5 години да спестят пари за покупка на жилище, то през 21-век и 50 години не са достатъчни.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Движеща сила в модерното общество с пазарна икономика е
не еквивалентно на труда, разпределение на благата
което се изразява в правилото:

При пазарната икономика тези, които най-много работят,
получават най-малко. А най-добре платени са тези, които
въобще не работят.

От това правило произлиза и понятието Working Poor - работещият бедняк.


Още по темата:

Собственост

Преход от планова към пазарна икономика

Фордизъм и постфордизъм

Финансова криза

Търговия

Филм за пазарната икономикаwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени

eXTReMe Tracker