Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Комплекс за малоценност

Комплекс за малоценност или чувство за малоценност е душевно усещане, което изразява непълноценност. Понятието комплекс за малоценност съществува в литературата и изкуството още от древността. За първи път се въвежда като термин в психологията от един от учениците на Зигмунд Фройд - Алфред Адлер.

Според Никлас Луман комплекс за малоценност е псевдонаучно понятие и приблизителна мярка. Френският психиатър Пиер Жане описва усещането за малоценност "sentiment d’incomplétude" при невротици, което описание съвпада с това на Адлер. Но в противоположност на Pierre Janet, Alfred Adler приема че чувство за малоценност имат всички хора и компенсаторни реакции определят тяхното поведение и целите, които си поставят.

Хора с комплекс за малоценност се чувстват неспособни, малки и незначителни. Често хората с комплекс за малоценност са по характер завистливи и злорадстват на чуждо нещастие. В отношенията си с другите, те активно търсят или дори провокират неудачи на другите, за да се самоуспокоят за собствената си накадърност - баснята "Заек и жаби".

Много от хората с комплекс за малоценност страдат от депресия и са склонни към самоубийство. Повтаряне на едни и същи грешки довеждат до негативна самооценка. Чувството за малоценност може да доведе до недружелюбно поведение, невъзможност за изпитване на любов, страх да не се направи грешка и социофобия.

Швейцарският психолог Paul Häberlin описва вътрешните комплекси за малоценност, като чувство за вина.


Още по темата:
loading...
Компенсаторини реакции при комплекс за малоценност

Най-чести комплекси за малоценност

Комплекси за малоценност относно местожителството

Комплекс на Електра

Целенасочено насаждане на комплекс за малоценност при половите отношения

Целенасочено насаждане на комплекс за малоценност в политиката

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker