Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
День российского кино День белорусского кино Българското кино День украинского кино
С решение на Министерски съвет от 27 декември 2005 г., 13 Януари е обявен за
Ден на българското кино

Денят на киното води началото си от датата, на която през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на режисьора Васил Гендов, в главните роли - актьорите Мара Липина и Васил Хаджигендов. От този момент до ден днешен са известни повече от 1000 заглавия на игрални и документални филми.

Ако се сравни един български филм от 1970-те години с един американски филм от същия период, прави впечатление, че българската конематография по онова време не отстъпва по нищо на американската. Същото не се отнася за филмите, произведени в периода след освобождението на българите от комунизма.

Според Йоана Павлова неуспехът на новата българска кинематография се основава на факта, че адресира посланията си към публика, която отдавна вече не ходи на кино.

За съжаление съвременната българска кинематография трябва да оцелява с филмов бюджет под "екзистенц-минимум", без техническата база от времето накомунистическата диктатура. "Бояна филм", през 2006 българското правителство продава на американска компания за 6,25 милиона евро. Според независими експерти, реалната цена само на парцела и постройките върху него е над 40 милиона евро.

И не на последно място, българската кинематография трябва да просперира с режисьори завършили филмова режисура без да посещават ВУЗ.
Някои млади български режисьори учат в Западна Европа и САЩ, но там обикновено ги обучават за координатори на Цветни революции и не им остава много време за следване.

А в България оскотяването на масите, лишава творците от публика - "Най-важните неща" на Иван Андонов.

Все пак съвременното българско кино не остава безпристрастно, към проблемите на дистопична България в началото на 21 век. "Светото семейство" на Красимир Крумов, се прицелва в патогенезата на българското общество.

Казват, че по времето на комунизма, в провинцията "в тъмно започва денят и завършва с първа програма". В епохата на разширяващото се море от свобода и демокрация, за аргатите и в столицата всяка вечер завършва с първа програма.

Няма нищо по-отрезвяващо за съвременната българска кинематография и актьорско майсторство, от филма "В името на краля 3" (In the Name of the King III) от 2014 год. Очевидно българите вече до толкова са закъсали с прехода, че професионални актьори участват в продукции на хоби-режисьори, като Уве Бол.

По всичко личи, че и нивото на младата генерация български актриси хармонира на душевната мастурбация на Uwe Boll. До края на филма, зрителят остава с впечатление, че Ралица Паскалева и Дария Симеонова са взети от улицата. Даже статистите играят по-добре, от големите надежди на българското кино.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В българския филм "Вяра, любов и уиски", диалозите между протагонистите са възклицания и кратки изречения, съставени от две до три думи, за да внуши на зрителите, че българите са прости и примитивни, а за контраст се съпоставят с американците, които се интерпретират като възпитани и благородни.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

Най-гледаните филми

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker