Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
бонове за кореком
Бонове за кореком
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Corecom

След първата петролна криза през 1973 г. (според някои източници планирана от Билдербергския Клуб), която води до драстично засилване курса на американския долар, респективно отслабване на източно-европейските валути, в страните от СИВ настъпва остра нужда от приток на западна валута. В България, както и в други страни от Източния блок, се откриват магазини - така наречените Корекоми, в които западни стоки за широко потребление се продавали срещу конвертируема валута.

Конвертируема валута имали право да притежават български граждани работили в чужбина - гастарбайтери по линия на помощ за развиващите се страни - Либия, Алжир, Тунис, Ирак и др. или политици и дипломати, на които държавата отпускала валута за командировки в чужбина, както и чужденци.

В СССР валутните магазини се наричали "Берёзка", в ГДР - "Intershop", в Полша "Pewex" и "Baltona", "Tuzex" в Чехословакия.

Българските граждани (или техните родители), които не са работили зад граница, официално нямали право да притежават западна валута. За тях алтернативата била, да купят конвертируема валута на черния пазар, което формално било наказуемо. А на българските граждани, работили в чужбина, "Външнотърговска банка" (предшественикът на "УниКредит Булбанк") разрешавала да теглят спестяванията си в конвертируема валута, само ако им предстояло заминаване за чужбина.

За пазаруване по корекомите, потребителите теглели парите в така наречените бонове - хартийки, с които можело да се пазарува единствено в корекомите в България. Връщане на ресто при пазаруване с бонове не се предвиждало, а уравнявали с цигари, бонбони и дъвки, както при бартер.

Точно уравняване не (трябвало да) се постига, от което продавачките в корекомите си докарвали странични доходи, поради което длъжността "продавачка в кореком" била доходоносна и на работа се приемали млади жени с привлекателна външност и интимни връзки с началниците.

Източници за западна валута били пребиваващите в България чужденци - студенти, туристи, шофьори на ТИР-ове. Контакт с чужденците имали най-вече проститутки и спасители по българското черноморие.

Асортиментът от стоки, които се предлагали в корекомите, се простирал от вносни напитки, цигари, захарни изделия, битова електроника, маркови дрехи и детски играчки, до конкурентноспособни стоки, произведени в България или леки коли от СССР , предназначени за експорт на Запад.

Западните напитки и захарни изделия в корекомите били по-апетитни, поради синтетични аромати и овкусители, с които източно-европейската хранително-вкусова промишленост не разполагала.

Витрините на корекомите с лъскави западни стоки - статус символи, много скоро се превърнали във витрина на процъфтяващия капитализъм, който носи благоденствие, съблазни и сладък живот.
loading...
Култовият характер на стоките за широко потребление е добре известен още от средновековието. От края на XVI век до XIX век, с лъскави бижута от стъклени перли, шарени дрехи и други занаятчийски продукти, западно-европейските колонизатори примамвали африканците да се качат на роботърговските кораби, след което ги оковавали във вериги и продавали в робство в Америка.

Примамване с лакомства се тематизира в приказката "Хензел и Гретел". До кога баш демократите с лицемерните усмивки ще успяват да примамват източно-европейците с Facebook & Co, бъдещето ще покаже.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Притиснати от постоянна заплаха от НАТО, военната промишленост на СССР и сателитите им от Варшавския Договор, била с най-висок приоритет, което довело до изоставане на леката промишленост и производство на стоки за широко потребление. Дори производството на леки коли в Източна Европа било силно ограничено и желаещите да си купят, чакали години на опашка.

Присъствието на Corecom-магазини с лъскави западни стоки, ароматни напитки и захарни изделия с вкусови усилители, оказва силно деморализиращо действие върху масите и в крайна сметка нанася смъртоносния удар на комунизма.


Още по темата:

Показни магазини при комунизма

Цените при комунизма

Покупателна способност на населението

Жизнен стандарт

Инфлация

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker