Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Лобизъм
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

ПОЛИТИЦИТЕ СА ВРЕМЕННИ, ЛОБИСТИТЕ СА ВЕЧНИ

Лобизъм

Терминът лобизъм произлиза от английски "Lobby", което първоначално означавало предверие към сградата на английския парламент. В това предверие, депутатите си приказвали с тези, които не са "избрани от народа" и нямат право да взимат участие във фарса в заседателната зала.

Лобизмът е една от формите за налагане интересите на определена група хора в политиката и обществото. Чрез лобизъм група с общи интереси - Лобита, налага своите интереси чрез влияние в законодателната и изпълнителната власт.

Дефиниция за лобизъм дава Hans Merkle:
"Die zielgerichtete Beeinflussung von Entscheidungsträgern
in Politik und Verwaltung nennt man Lobbying."


"Целенасочено влияние върху взимащите решения в политиката
и държавната администрация, се нарича Лобийнг."


Лобизмът се налага като стандарт в политическото управление в момента, в който монархията излиза от употреба и се замества от република. В обществената йерархия, либистите са звеното между индустриалци и политици. Лобистите са пряко подчинени на индустриалците, а политиците са финансово зависими от лобистите.

Освен в законодателната власт, лобистите налагат интересите си и в образованието и възпитението на децата. Така например в Германия във всички магазини за детски играчки, се продават коли-играчки само на немски производители BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volkswagen. Във Франция на френски производители - Citroën, Peugeot, Renault и пр.

Лобисти финансират производството на филми за деца и възрастни, определят тенденциите в модата, "научни открития" в медицината, направленията в масовата култура, често прикрити под маската на фенове.

Лобисти на военно-промишления комплекс решават в коя държава има нарушение на човешките права и населението ѝ трябва да бъде "освободено" от диктатора , който е избрало чрез демократични избори.

Лобисти формулират директивите в епидемиологията, фармакологията и медицината, формулират "обществено полезни" диагнози, като мозъчна смърт и сърдечна смърт.

Лобисти на фармакологичната индустрия обявяват епидемии и пандемии.

Лобисти на производители и търговци на мебели, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с луксозно обзавеждане.

Лобисти на производители и монтажисти на PVC и алуминиева дограма, се обаждат на обяви за отдаване жилища под наем и се представят за потенциални наематели, които търсят да наемат жилище само с PVC/алуминиева дограма.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Лобисти на ресторанти, нощни клубове, магазини за бижута, дрехи и женски аксесоари, финансират статии във вестници, телевизионни предавания, филми и сериали по телевизия, които насаждат стереотип за флирт, базиран на черпене и купуване на подаръци .

В Западните демокрации големи университети предлагат образование по специалност лобизъм - Government Relations.


Още по темата:
loading...
Методи на лобистите

Разрешен ли е лобизмът?

Лобисти в Евросъюза

Лобизмът в различните държави

Лобизъм в България

Политик или лобист

Еврейско лоби

Лобиране в интернет

Медиен и политически съветник

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker