Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Преход към пазарна икономика
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Преход от планова към пазарна икономика

В края на 20 век, плановите икономики в така наречения социалистически лагер, поемат пътя на преход към пазарна икономика. В страните от Източна Европа процеса на преход към пазарна икономика е познат като перестройка, в Китай икономическата реформа се нарича "социална пазарна икономика".

Преходът към пазарна икономика се осъществява в три разновидности:

1.) В Китай преходът се извършва постепененно от 1977, под ръководството и прякото участие на комунистическата партия. За разлика от политиката на М.Горбачов, от първо да извърши политически промени и чак след това икономически, в Китай се извършват само икономически промени, без да се смущава еднопартийното, комунистическо ръководство.

За периода 1977-1987г. Китай удвоява производството на глава от население.

През 1970-те Хенри Кисинджър изиграва важна роля в изграждане на така наречените "неутрални" държави като Китай и Индия, с цел да бъдат манипулирани срещу СССР - "Стратегия тройната ос - Китай, Русия, САЩ".

Китай в началото на 1970-те предявява териториални претенции към СССР - китайско-съветския пограничен конфликт, което се оказва кокошката със златните яйца за американската външна политика - така наречената "Пинг-Понг-Дипломация". И Китай бива построен за силен враг на Русия, подобно на Западна Германия.

През епохата на Студената Война, САЩ протежират всички врагове на СССР , в това число и диктатори и терористи, които впоследствие като бумеранг се обръщат срещу създателите си.

Бостонският терорист Джохар Царнаев отдавна е бил известен на FBI и е получавал стипендия в САЩ.

The enemy of my enemy is my friend.
عدو عدوي صديقي.
El enemigo de mi enemigo es mi amigo.
Der Feind meines Feindes ist mein Freund.
Врагът на моя враг е мой приятел.


2.) В Русия преходът е олигархичен и започва с незабавни реформи в политическата система и раздаване националните блага на една тънка прослойка, предварително избран от бившето комунистическо ръководство елит, наричан олигарси. Тези олигарси по-късно участват във вътрешната и външната политика, посредством лобисти.

Най-известният и за времето си най-богатият, е бил Михаил Ходорковски. Ролята на руските олигарси в политиката на Русия, след идването на Владимир Путин, е относително ограничена.

3.) В източно-европейските страни, в това число и България, преходът към пазарна икономика е псевдоолигархичен. Псевдоолигарсите са подставени лица на истинските собственици на благата и са на заплата при тях. Също както и политиците във васалната държава са на заплата при собствениците ѝ.

Например в България една от малкото индустрии, оцеляла след анексирането ѝ от Евросъюза, е туризмът.

Основната маса туристи по българското черноморие, са от Русия. Но българските политици въвеждат визов режим за руски граждани, което драстично намалява прихода от туризма, от който се издържа българското население, както и големия и средния бизнес - хотелиерство, расторантьорство, търговия.

Във връзка с Евромайдана през 2014 год., българското правителство изпълнява безпрекословно директивите на САЩ и Евросъюза, за санкции спрямо Русия и руски граждани. В същото време Гърция обявява намаление на таксата за виза за руски туристи.

Налагане на визови ограничения и санкции противоречи с интересите на местния бизнес, но обслужва геостратегическите интереси на американския милитаризъм, който очевидно плаща заплатите на българските политици и "олигарси".

"Ако ще се продаваме,
поне скъпо да се продаваме."

Андрей Луканов
- министър-председател на България 1990г.

Очевидно Андрей Луканов не е учил достатъчно история в училище и не е знаел, че когато България паднала под Османско Владичество, българите не са продавали земите си на турците, нито турците са искали съгласие от българите, за разполагане на военни бази в крепостите, построени от българите през управлението на Шишман.
loading...
Българите не са ги питали и за размера на данъците, които са плащали на победителите, както при демокрацията българите не ги питат за цените на ток, парно и обществен транспорт, които плащат на чуждестранните "инвеститори".
"Vae victis"
"Условията винаги се диктуват от победителите
а победените винаги трябва да са готови на всякакъв
трагически обрат в живота им."

Латинска крилата мисъл

Методи на управление в Източно-Европейските демокрации

За да се създаде впечатление, че народа в новите демокрации е освободен а не поробен, новите собственици си служат с подставени лица, които казионните средства за масова информация наричат олигарси, магнати или бизнесмени.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В подбора на българските "магнати и бизнесмени", Запада се ръководи от ниското им ниво на интелигентност.

Простите хора се радват на лъскавия си iPhone, гледат Reality-Show по телевизията, слушат чалга и се надсмиват над онези, които се вълнуват от политика. Простите хора имат това "предимство", че в постъпките си се ръководят от низки страсти и животински инстинкти (Celebrity Culture) и сами си чувстват, че не могат да управляват и не се налага Запада да ги бие през пръстите.

Освен това управлението посредством низкоинтелигентни подставени лица има и друго предимство: Неизбежният спад на жизнения стандарт и увеличаване на безработицата, вследствие масовата приватизация, да бъдат приписвани на подставените лица. Българските бизнесмени и магнати биват сочени с пръст, българските богаташи са виновни за мизерията, защото се возели в скъпи коли (вж. Red Herring).

Когато замяната на едно правителство с друго започне често и безрезултатно да се практикува, на обезверения народът започва да се разяснява, че има криза и че причините за "кризата", са в правителствата от далечното минало, от преди прехода. Също причините за увеличаване на неграмотността и проституцията при младите били, че техните родители били живели при комунизма.

Проблемите на сегашния по-добър режим и след 1000 години ще произлизат от предишния по-лош режим. А там където никога не е имало лош режим - USA & Co, там проблемите са от това, че те трябвало да решават проблемите на онези, в които е имало по-лош режим.

Последствия от прехода в световната икономика

Прогнозира се, че вследствие китайската социална пазарна икономика, през 2016 година Китай ще надмине САЩ икономически. В момента (2012) САЩ въвеждат наказателни мита, за да се отбраняват от китайската икономика. В дадения момент Китай притежава по-голямата част от американските държавни ценни книжа на стойност 894,8 милиарда US-Dollar, с което Китай е най-големият кредитор на потъналите в дългове САЩ. Тези американски държавни ценни книжа, Китай иска да върне на САЩ, при което последните реагират с демонстриране на тестостерон и изпращат флотата си на китайските брегове (Конференция, посветена на сигурността в Азия - Сингапур 2012).

По данни на Световната банка от май 2014 г. (Робърт Дж. Самюълсън/"Вашингтон пост"), през 2014 г. Китай ще изпревари САЩ по брутен вътрешен продукт (БВП), който ще достигне 16,8 трилиона долара спрямо 16,1 трилиона долара за САЩ. Според международното проучване PISA (2013) децата в Корея и Китай по ниво на интелигентност, са много над децата в САЩ.

Докато капитализмът изтласква Китай на първо място в света по икономически растеж, с което Китай става най-привлекателната за инвестиции държава в света, то новите членове на НАТО и Евросъюза дегенерират в развиващи се страни, и се превръщат в гето на Евросъюза.

Китайците, освен че слагат филтър в китайския интернет за фейсбук, приемат на сериозно капитализма и инвестират в промишленост. За разлика от Китай, в Източна Европа се инвестира в публични домове и военни бази. А за такива инвестиции България не е особено подходяща, поради външността на българките, а и поради липсата на обща граница с Русия. Вероятно поради тези причини България е и най-бедната задокеанска губерния.

Казват, че България са я освобождавали три пъти:
Един път от турско робство, втори път от фашистко
робство и трети път от комунистическо робство.
И чак на третия път успели да превърнат
България в бананова република.През 2012 година планова икономика имат единствено Северна Корея и Куба. Малко е известно за тези две държави, тъй като те са подложени на строго икономическо и културно ембарго. Фактът че са постоянен прицел на казионните медии, показва че в тях има нещо ценно - петрол, газ, уран.

А в Южна Корея, Запада и Япония, инвестират ежегодно милиарди. Стотици хиляди южно-корейски студенти получават стипендии в Германия и другите западно-европейски страни - "Плана Маршал" в Азия. От подобни съображения Запада инвестира и в Румъния, като паралелно саботира икономиката на Молдова. Но България няма с кого да я обединят, по сценария на Обединението на Западна и Източна Германия, затова инвестиции в България не са рентабилни.

Критици на демокрацията оспорват доколко този процес на трансформация от планово към пазарно стопанство е успешен и справедлив, като се аргументират с факта, че в страните от Източна Европа се наблюдава масово недоволство на гражданите от извършените "реформи" и преразпределение на благата. Критиците на демокрацията твърдят, че този процес се съчетава с епидемично разрастване на корупцията и организираната престъпност.

В действителност индустриализацията в края на 18-ти век, чието следствие е капиталистическото общество и присъщата за него пазарна икономика, води до прираст на населението на Земята. Този феномен все още не е достатъчно изследван, но би могло да се предположи, че населението в онази епоха се е чувствало по-комфортно, в сравнение с отминаващия феодализъм.

В края на 80-те и началото на 90-те години, капитализмът в световен мащаб отдавна е преминал през фазите на пазарна икономика, монополизъм и е мутирал в глобализъм. А за глобализма пазарната икономика, чиято основа хипотетично е свободната конкуренция, е също така утопия, както за социалистическия лагер - комунизма:

"Concurrency is a sin!"
"Конкуренцията е грях!"
Рокфелер

Прехода в Източна Европа от планово към пазарно стопанство, в условията на глобализация, се провежда чрез шокова терапия и деиндустриализация. Последствието от деиндустриализацията е пост-апокалиптична обществена система, с характерните за нея колабирала икономика, високо ниво на корупция, неграмотност, криминална престъпност и проституция, бум на туберкулозата и болести, предавани по полов път, намаляване на раждаемостта и редуциране на населението.
Като за пример: По време на колонизирането на Америка 16 - 19 век, жените афро-американски роби са правели аборти, посредством семки на плодовете папая, тъй като не са искали да раждат деца, които също ще бъдат роби.

С приемането на България в Евросъюза, постапокалиптичната обществена система характерна за 1990-те, се заменя с антиутопична обществена система.

В условията на евроинтеграция, в България не се инвестира в промишленост. Евросъюза отпуска кредити за инвестиране в селското стопанство. И ако парите отпуснати от Европейския Съюз за развитие в селското стопанство, някой от управляващите ги присвои, то той несъзнателно прави услуга на България, като ги инвестира в други отрасли на икономиката.

Европейското разделение на труда, в държави като България, се проявява в квалифициране в сферата на обслужването. Трансформация на образователни инстанции в овеселителни комплекси. Например Студентски град в столицата, който по времето на комунистическата диктатура е осигурявал база за образование, в условията на демокрация осигурява база за вечно веселие. Заможни гърци, турци и контрабандисти на оръжие и човешки органи от Косово, се развличат в Студентски град в София.
При характерното за пазарната икономика пазарно ценообразуване, цените на имотите, на наемите и на храната в Студентски Град са най-високите за цялата страна - Българския Лас Вегас!

В условията на свободна конкуренция библиотеките се заменят с нощни клубове, книжарниците с бутици за еротично бельо, а книгите могат да се продават и на улицата. Дворовете на детските градини и училищата стават традиционно място за продажба на дрога във вечерните часове.

Разпространението на амфетамини и марихуана напоследък бележи завиден ръст. Ниската цена прави двете наркотични вещества достъпни за учениците. "Почти няма купон, на който да не се предлагат цигари и амфетамини", признават полицаите от СДВР (Цитат от вестник Стандарт от 20.01.2011). Капитализмът не предлага възможности за просперитет на 90% от населението, но предлага "утешителна награда" - евтини наркотици, които поне за няколко часа гарантират виртуален просперитет на жертвите си.

Вероятно в по-напреднал стадий на евроинтеграция, класическите учебни дисциплини във вузовете, като математика и литература, ще бъдат заменени от актуални дисциплини, като упражнения по потискане фарингеалния рефлекс на повръщане, обучение по поставяне на пиърсинг на езика и релаксиране на Musculus sphincter ani internus. И ако учащите имат проблеми с обучението, баровците винаги ще помогнат с някой и друг наркотик, да отпусне гладката мускулатура.

Защото при пазарната икономика не пазара се напасва според физиологията на жената, а жената трябва да напасва физиологията си според търсенето на пазара.

Докато висше образование трае 5 години и не винаги подсигурява работно място, то потискане на фарингеалния рефлекс се научава за няколко месеца и гарантира сигурно работно място и високи доходи, на всякъде по света.

Но история винаги ще се преподава. Запада винаги ще отпуска стипендии на "историци" като Мартина Балева и ще плаща добри хонорари за публикации, като тази за повишаване раждаемостта по българските земи по време на Османското Робство, на професора от БАН Щелиан Щерионов, както и на проф. Пламен Цветков от Нов български университет, за твърденията му, че Русия не е освободила България от османите, а е анексирала и поробила българите.


Още по темата:

Началото на прехода

Победата на капитализма над комунизма

България в условията на демокрация

Равносметка на демократичните промени в българското общество

Лустрация

Мнения относно прехода към пазарна икономика в България

Финансова криза

Филм за пазарната икономика

Цени при социализма

Успешните българки на прехода

Цветни революции

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker