Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Провал в пазарите и намеса на държавата

Фиаско на пазара е концепция за създаване на ситуация, при която координацията на пазара не разпределя ресурсите съобразно принципа на Икономика на благосъстоянието (Welfare economics). Тази концепция е в основата на неокласическата икономика, разработена през 1958 от Francis Bator.

Основна причина за срив на пазарите, се приема че е Информационната асиметрия (Information asymmetry). Според Теорията на обществения избор (Public choice theory) провал на пазара е противоположност на Провал на държавата (Government failure).

Търговията е основана на дезинформираност на една от страните по сделката. С цел смекчаване действието на този принцип върху потребителите, в държавите с пазарна икономика съществуват закони за защита на потребителите, които целят частично да защитят потребителите, т.е. по-зле информираните.

Към намесата на държавата в икономиката, се причисляват и държавните субсидии (в случай че има такива) за образование, здравеопазване, култура, за издръжка на националните медии, на съдебната власт, за земеделие, за социална помощ за безработни и инвалиди.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Разрешение за строителство, както и строителни правила и норми за изграждане на населени места, също се причисляват към намеса на държавата в икономиката. Ограничаване на работния ден със закон, забрана да се работи в събота и неделя и на празници (например в Германия), въвеждане на минимална заплата, минимален платен годишен отпуск, са намеса на държавата при пазарната икономика.


Още по темата:

Последствия от ненамеса на държавата в икономиката
loading...
България в условията на демокрация

Икономически либерализъм

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker