Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
СМИ
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Средство массовой информации Средства за масова информация Massenmedien Mass media

Средства за масова информация


loading...
Мас-медии, наричани още четвъртата власт, са средства за комуникации, които чрез техническо тиражиране и разпространение посредством Текст, Образ и/или Звук, разпространяват информация на неопределена по брой и местоположение публика.

Доколко средствата за масова информация в действителност са "четвъртата власт", е спорно. С навлизането на интернет, а с него и достъпа до алтернативни източници на информация, нараства драстично недоверието на масите към господстващите. В САЩ по-голямата част от населението вярва на конспиративни теории, че събитията от 11.09.2001 са Inside Job, а не както твърдят казионните медии, че били дело на ислямски терористи.

Но тези настроения сред масите не водят до революции. Очевидно не играе роля, дали управляваните ще вярват, че НАТО води войни за освобождаване, а не за поробване. Хора, които за смазани от непрекъснатото увеличение цените на животоподдържащи стоки и услуги, развиват стратегия за оцеляване, основана на егоизъм , доносничество, лакейство , примитивизъм. А един лакей не мисли за революция.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В миналото ролята на масмедиите са изпълнявали приказките.

Освен класическите средства за масова информация като преса - вестници и списания и електронните медии - радио и телевизия, от началото на 90-те нараства значението и на World Wide Webs.

Историята на средствата за масова информация в зависимост от средствата за масова комуникация, започва в средновековието с откриването на печатането на книги в Азия през 9-ти век, в Европа през 15-ти век, а с развитието на електрониката в средата на 19-ти век и електронните медии: Радио, Телевизия, по-късно и Интернет.

Мас-медиите както по форма, така и по съдържание са в пряка зависимост от техническото развитие. Усъвършенстването на компютрите и компютърните игри, прави възможно посредством Computer-Generated Imagery (CGI), репортажите по телевизия отчасти, а вероятно в бъдеще и изцяло, да бъдат програмирани на компютър, вместо да бъдат заснети с видеокамери.

Свобода на масовата информация

Свобода на информацията и свобода на печата са гарантирани от конституцията като независими СМИ в една демократична държава. В човешката история за първи път е провъзгласена във Франция в Декларация за човешките права от 1789 година.

КОНСТИТУЦИЯ
на Република България

ГЛАВА III
ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

Член 54
(1) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 1990 г.) Гражданите имат свобода на словото,
печата, събранията, митингите и манифестациите. Те могат свободно да
изразяват и разпространяват своето мнение по въпроси от политически,
икономически, социален, културен и религиозен характер чрез слово,
печат и по друг начин, както и да се информират при свободен избор на
източниците на информация. Цензура не се допуска.
(2) Тези свободи се осигуряват, като на гражданите се предоставят
необходимите материални условия за това.


"Pressefreiheit ist die Freiheit von 200 reichen
Leuten, ihre Meinung zu verbreiten."

Paul Lethe (Mitherausgeber der Frankfurter Allgemeine Zeitung)
"Свобода на печата е свобода на 200 богати хора,
да разпространяват мнението си."


Новините и информацията, която мас-медиите разпространяват, информират относно това на какво управляващите искат да дресират управляваните. Средствата за масова информация естествено не информират масите за реални събития.

"Political language is designed to make lies
sound truthful and murder respectable and to give
an appearance of solidity to pure wind."


"Езикът на политиците цели лъжата да пробута
за истина и убийството за достоинство и на празните
приказки да придаде смисъл."

George Orwell

Информацията е най-скъпото нещо на този свят. За нея държавите финансират министерства на отбраната, министерства на националната сигурност и пр. и естествено такава информация не предоставят безплатно на своите или чуждите граждани.

Дезинформацията е в състояние драстично да измени баланса в обществото: Династията Ротшилд е исторически пример за ефекта от разпространяване на лъжлива информация. Rothschild прилага Herd behavior, разпространява слухове за победата на Наполеон при Ватерло. Започва разпродажба на английски ценни книжа, всички акционери го последват и съответно цените на ценните книжа падат. Минути преди да стане известна истината за поражението на Наполеон, Ротшилд изкупува същите ценни книжа на безценица. Дезинформация гарантира на клана Rothschild, да управлява света през следващите 200 години.

Ротшилд е притежавал информационната агенция "Ройтерс", задачата на която е да дезинформира масите. В същото време Ротшилд поддържал мрежа от доносници и информанти, която била по-ефективна от държавните служби.

"Който владее информация, той владее света."
Уинстън Чърчил

Средствата за масова информация предават посланията на политиците към масите, но не и действията на политиците, които най-често нямат нищо общо с онова което говорят. Така например официално ръководителите на повечето арабски държави подкрепят Иран и осъждат политиката на САЩ срещу Иран. От публикациите на WikiLeaks, става известно за молбите на същите тези арабски ръководители към правителството на САЩ, да нападне Иран за да предотврати плановете на иранското правителство за създаване на ядрено оръжие.

Политиката е атрибут на цивилизацията, а лицемерието - атрибут на политиката.

Понякога масмедиите дезинформират населението, просто защото някой е заплатил за това. Например по българската частна телевизия bTV, периодически се съобщава в новините за "работа като лекари в Германия". Германия имала нужда от лекари и млади български лекари масово отивали на работа като специалисти в Германия. В действителност Германия има проблем със застаряване на населението си и има нужда от обслужващ персонал - санитари и болногледачи, но не за болници, а за старчески домове. И ако обявят работни места за професия, която никой не иска да упражнява, трудно ще намерят подходящи кандидати.
Обявленията за работа за проститутки, се формулират като работа за сервитьорки, помощ в домакинството, домашни и офис помощнички.

Все още най-масовото средство за масова (дез)информация е телевизията. Техническият прогрес и интернет-бума в средата на 90-те на миналия век, довеждат много телевизии в Западна Европа до критично състояние, някои фалират. Губят актуалност излъчването на остарели и нискобюджетни филми. (Дез)информацията която разпространяват, губи доверието на публиката, поради конкуренция от независими източници, които не се финансират от управляващите и се разпространяват чрез интернет.

Българите са най-бедните в Европа, с най-ниска покупателна способност. Съобразено с дегенеративните изменения у широките маси вследствие мизерията, средствата за масова информация в България се ориентират към зрелищност, сеир, клюки - характерно за булевардните издания.

Телевизиите излъчват "репортажи" и криминални хроники с "автентични" видеозаписи на полицейски акции. Заловени наркотрафиканти лежат на пода с белезници и се напикават от страх. И само много малка част от хората ще си зададат въпроса, как е снимано всичко това. И какъв смисъл има някой с камера в ръка да рискува живота си, при щурмуване на свърталища на организираната престъпност, след като всичко това може да се заснеме на спокойствие с актьори.

Последните социологически и демографски проучвания, говорят за селективно манипулиране на раждаемостта от различни социални или етнически групи, посредством масмедиите. По данни на националния център за медицинска статистика на САЩ, през периода от 1991 до 1999 година, раждаемостта между черните се е намалила в сравнение с раждаемостта между белите 6 пъти. вследствие на това, че бедните четат най-евтините списания, посещават най-евтините клубове и гледат телевизия - най-евтиното развлечение.


Още по темата:

Финансиране на средствата за масова информация и развлекателната индустрия

Интерпретация на новините от СМИ
loading...
История на СМИ

Чуждестранни медии в България

Списък на соросоидните медии

Конкуренция на класическите медии от интернет

Лъжите на Запада

Независими медии

Разликата между медиите

Финансиране на СМИ

Жълта преса

Медиен и политически съветник

Red Herring

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker