Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Международный день родного языка Международен ден на родния език

Език и етнос

Международен ден на родния език - International Mother Language Day, е обявен на Генералната конференция на ЮНЕСКО в ноември 1999 година (след края на Студената война) и се празнува всяка година на 21 февруари, с цел защита на езиковото и културно разнообразие.

Историята познава многобройни примери за това, как с изчезването на езика изчезва и етноса, а с появяването на възможност за геополитическа преориентация, диалекти се превръщат в национални езици на малцинства или даже мъртви езици възкръсват.
"Divide et impera" - Разделяй и владей

След края на Студената война се ражда нов славянски език - Русински език. Западни "изследователи" констатират, че той бил съществува в най-различни варианти: кърпато-украински, словашки-, унгарски-, югославски-, канадски- и американски-вариант, които варианти помежду си силно се различавали. Но все пак ставало дума за един и същи език (не диалекти!), който език бил източно-славянски и на който говорели някакви славянски малцинства, които нито са украинци, нито руснаци. И русинският, сперд западните "експерти", не бил украински диалект, както твърдели украинците.

И този нов език вече има и своя писменост. Ако на русински все още никой не е написал нито една книга, то във Википедия вече масово се пишат статии на русински!


Още по темата:

Чужди думи

Мъртви езици

Изкуствен език

Еволюция на езика
loading...
Нов език

Русизми

Англицизми

Влияние на манталитета върху езика

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker