Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Донорство на органи
Предимството на пазарната икономика е, че можеш да си купиш всичко.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Човешкият живот е евтин, скъпи са човешките органи.

Донорство на органи


loading...
За кого има смисъл трансплантацията на органи?
Всеки човек може да се разболее и единственото спасение да е трансплантация на орган. При капитализма всеки човек има право да се яви пред ТЕЛК и да се запише в списъка на чакащите за донор на органи, както и всеки човек има право да започне собствен бизнес и да стане олигарх.

Кой печели от донорството на органи?
Донорството на органи е типичен пример за краудсорсинг, при което донорите отдават органите си безплатно, а този който организира трансплантацията на органи, получава баснословни суми пари.

Кои органи се трансплантират?
Тъканите предмет на донорство са: мускули, сухожилия, вени, хрущяли, кости и други. Органите предмет на донорство са сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, роговица на окото, костен мозък, а от 2015 г. вече е възможна и трансплантация на пенис. Все още в експериментална фаза биват иззети от живи донори части от бял дроб, тънки черва и панкреас. Постмортално биват използвани крайници и лице. Съществуват вече и успешни трансплантации на матка.

Донорство на човешки органи или тъкани се извършва или от жив донор - living unrelated donors, или от човек с мозъчна смърт. Органи от мъртъв човек, не са годни за трансплантация!

Необходимо условие за експлантация нечии органи, е поставена "диагноза" мозъчна смърт или сърдечна смърт. При катастрофа или нещастен случай - затрупване от лавина, удавяне и пр., вследствие на което лекаря е поставил "диагноза" мозъчна смърт и е решил да подготви пострадалия за отнемане на органите му, той му поставя интравенозна инфузия с медикаменти, които не целят да спасят живота му, а само да подготвят органите му, за предстоящата трансплантация.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В успешната подготовка на пострадалия за изземване на органите му, от голямо значение е и работата с неговите близки, които трябва да дадат съгласие пострадалия да не бъде спасяван, а да стане донор на органи, в случай че изобщо законодателството изисква тяхното съгласие.

Тази част от операцията се поема от много опитни и лукави психолози. Тези психолози съобщават на близките на пострадалия за случилото се, възползват се от състоянието им на шок и без да им оставят време за размишление, настояват близките на пострадалия веднага да разрешат, "поне една част от тялото на пострадалия да продължи да живее". В агитацията се включва и разходите по погребението да се поемат от Агенцията по трансплантации (едно погребение струва 200 лева, а донор на органи 200.000 лева).

Малко клиники по трансплантация на органи, са готови да дадат упойка и обезболяващи медикаменти, на донорите на органи. Защото тогава лобистите на органи ще трябва да признаят, че донорите на органи са живи и чувстват болка.

Обикновено на "донора" на органи се дава лекарство против спазми на мускулите, за да не започне да подскача, докато му взимат органите.

В недалечното минало, когато трансплантацията на човешки органи все още е била във фазата на експериментите, за донор се е смятал само този, който приживе е дал писменото си съгласие за изземване на органите след смъртта му.

Днес трансплантацията е широко разпространена и обичайна практика и страда от недостиг на органи за трансплантация, т.е. търсенето неколкократно надвишава предлагането. Това поставя както трансплантолозите, така и политиците, а и самите нуждаещи се и техните близки, пред задачата да търсят алтернативни източници на донорски материал. Съществуват слухове, че на днешно време бебета родени от проститутки в публични домове, ги продават за донори на органи.

Наскоро става известно, че британски учени от дълго време експериментират с кръстосване на маймуни с хора, с цел да се създадат същества за донори на органи. Антиутопията "Планетата на маймуните", като че ли скоро ще се превърне в реалност. Като ограничение за тези експерименти, се разрешава оплождане на женска маймуна с човешка сперма. Но оплождане на човешка яйцеклетка с маймунска сперма се забранява.


Още по темата:

Кражба на органи

Цената на човешкия живот

Има ли ограничение за донорство на органи?

Отказ за даряване на органи и тъкани
loading...
Трансплантация на пенис

Донорство на костен мозък

Заплащане за донорство на органи

Продължителност на живота след донорство на орган

Подмладяване чрез трансплантация на органи

Готовност за донорство на органи

Реципиент


Филми тематизиращи трансплантация на органи, често са дистопични или криминални филми:

"Claustrofobia" 2001, режисьор Bobby Boermans

"Никога не ме оставай" ("Never Let Me Go") 2010, режисьор Марк Романек

"Островът" ("The Island") 2005, режисьор Майкъл Бей

"Живот назаем" ("Repo Men") 2010, режисьор Мигел Сапочник

"Бедуин" 2011, режисьор Игорь Волошин

"Как прекарах лятната ваканция" / Get the Gringo 2012 на Мел Гибсън

"Blood Work" 2002 на Clint Eastwood

"The Harvest" (2013),режисьор John McNaughton

На какво човек е способен, за да се сдобие със животоспасяващ орган и последствията от платената медицинска помощ, се тематизират във филма "The Kane Files: Life of Trial" / "Случаят Кейн" от 2010 год., режисьор Benjamin Gourley.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker