Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Право
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Имунитет (право)

Имунитетът (от латински immunitas, в превод "избавление от нещо") представлява процесуалноправна или материалноправна бариера за подвеждане на даден правен субект под наказателна, административна или гражданска отговорност.

Депутатски имунитет

В някои държави е забранено задържането или възбуждането на наказателно преследване срещу депутати в парламента.

Дипломатически имунитет

Дипломатическите представителства и техният персонал на територията на чужди държави притежават привилегии и имунитети, т.е. повече права и по-малко задължения от обикновените граждани. Основават се на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Конвенцията за специалните мисии, Конвенцията за привилегиите и имунитетите на Обединените нации от 1946 г., Конвенцията за привилегиите и имунитетите на специализираните учреждения на ООН от 1947 г. и т.н.

Феодален имунитет

През средните векове феодалите са имали право да управляват владенията си по собствено усмотрение.

"Cuius regio, eius religio"
"На когото участъка,
негова и религията."

Латинска поговорка

По времето на феодализма, подобно на неолибералното общество, Феодалите са били едновременно и съдии и бирници и полицаи, а самите те са били освобождавани от редица данъци и плащания към държавата.

Държавен имунитет

Съгласно доктрината за държавния имунитет, такъв може да притежава и държавата. През февруари 2012 г. Международният съд в Хага/Нидерландия решава, че частни лица нямат право да съдят държави. Това ще рече, че само държава-победител има право да съди победена държава, тъй като в победената държава вече има марионетно правителство на държавата-победител. Това обяснява и факта, че на Международния съд в Хага не може да бъде съдено американското правителство за военни престъпления.

Военен имунитет

През 2006 година България подписва договор със САЩ, според който България отдава военните си бази в Сарафово ♁42° 34′ 11″ N, 27° 30′ 55″ O, Айтос, Ново Село до Сливен, Безмер (Област Ямбол) ♁42° 27′ 18″ N, 26° 21′ 8″ O, Граф Игнатиево до Пловдив ♁42° 17′ 25″ N, 24° 42′ 50″ O, за общо ползване с американските военни (по данни на Уикипедия).

Според договора, на всички американски военнослужещи България гарантира имунитет и ги освобождава от каквато и да била наказателна отговорност.

Имунитета на богатата прослойка в демократичните държави се тематизира във филма "Рим на аристократите" (Roma bene) 1971 на режисьора Carlo Lizzani.

Имунитет (право) в Западните демокраци

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазениeXTReMe Tracker